Alles over een tweedehands autostoel kopen

Alles over een tweedehands autostoel kopen

Ben je van plan om een autostoeltje te kopen voor je kind, maar wil je niet te veel geld uitgeven? Dan zit je er misschien aan te denken om een tweedehands autostoeltje aan te schaffen. Er zijn echter een aantal dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een tweedehands kinderzitje. Het wordt namelijk niet aangeraden om dit te doen. Er zijn namelijk een aantal regels waar het kinderzitje aan moet voldoen, zoals bepaalde Europese en internationale veiligheidsstandaarden. Ook als je een tweedehands kinderzitje aan gaat schaffen moeten deze standaarden aanwezig zijn bij het product.

De geschiedenis van het autozitje

Het autozitje was op de markt gekomen vlak nadat auto’s populairder worden voor vrij gebruik. Eerder werd de auto altijd gebruikt voor woon- en werkverkeer. Door de toename van recreationeel verkeer werden dus ook meer kinderen meegenomen in de auto. Kinderzitjes waren oorspronkelijk ontworpen zodat de kinderen mooi op hun plek bleven zitten in de auto en een leukere rit hadden. Later werden de kinderzitjes toegepast voor veiligheid. De eerste regels voor autozitjes werden in Amerika toegepast rond 1971, en tegenwoordig gelden er veel regels op het gebied van kinderzitjes.

Autostoeltjes zijn namelijk ontworpen om het kind veilig te houden in het geval van een ongeluk. Het stoeltje kan gemakkelijk worden bevestigd in een autostoel. Het kind wordt vastgezet in het kinderzitje. Zo beweegt het kind niet te veel rond in de auto, is het kind veilig in het geval van een botsing en kan het kind comfortabel genieten van de autorit. Het kinderzitje kan op twee manieren worden vastgemaakt. Bij de eerste manier wordt de gordel gebruikt en bij de tweede manier het ISOFIX-systeem. Het ISOFIX is geïmplementeerd in de meeste moderne auto’s zodat kinderen veilig kunnen worden meegenomen.

Er zijn dus een aantal regels waar je op moet letten bij het aanschaffen van een kinderzitje. Zo is het verplicht voor kinderen onder de 12 jaar of 135cm om mee te rijden in een autozitje. Tot een leeftijd van 15 maanden moet het zitje tegen de rijrichting in geïnstalleerd worden voor de veiligheid. De stoelen worden vaak ingedeeld in verschillende categorieën. De stoelen worden verkocht met een omschrijving voor welke leeftijd, lengte en gewicht ze zijn geschikt. Op deze manier kan het kind zo comfortabel en veilig mogelijk meereizen.

Wordt een tweedehands autostoeltje kopen aangeraden?

Het wordt natuurlijk altijd afgeraden om een tweedehands autostoeltje aan te schaffen. Veiligheid staat voorop, en een nieuw autostoeltje is altijd een stuk veiliger tegenover een tweedehands en gebruikt kinderzitje. De prijzen van nieuwe kinderzitjes zijn echter een stuk hoger. Daarom is het logisch dat er gekeken wordt naar tweedehands autozitjes. Om zeker te weten dat het stoeltje veilig is moet je naar een aantal dingen kijken. Zo moet het autostoeltje bijvoorbeeld goedgekeurd zijn volgens de ECE R44/03, ECE R44/04 of ECE R129 norm. Dit kan je nakijken door een oranje goedkeur label te zoeken dat zich op het stoeltje bevindt. Goedkeuring volgens de oude ECE R44 norm is ook prima, maar garandeert minder veiligheid bij frontale botsingen.

Kinderzitjes hebben niet een eeuwige levensduur. Wanneer een stoeltje te lang gebruikt is neemt de veiligheid van de stoeltjes af. Kinderzitjes zijn grotendeels gemaakt uit kunststof. Dit materiaal kan erg verouderen door blootstelling aan zonlicht. Een levensduur van 5 tot 10 jaar zorgt ervoor dat de UV-straling de stoeltjes zodanig heeft verzwakt dat deze niet echt meer veilig zijn om te gebruiken. Daarnaast is het verstandig om het stoeltje goed te controleren. Het stoeltje moet natuurlijk in goede conditie zijn.

tweedehands autostoel

Kijk daarom belangrijke punten na op het kinderzitje. Zorg ervoor dat er geen beschadigingen zijn zoals vervormingen, breuken of scheurtjes. De gordels die eventueel aanwezig zijn moeten niet gerafeld zijn, geen scheuren bevatten en de gordelbeschermers moeten nog goed functioneren. Zorg ervoor dat je het zitje koopt bij iemand die je goed kent, zodat je zeker weet dat het stoeltje niet eerder in een ongeluk is geweest. Na een ongeval moeten de stoeltjes altijd direct vervangen worden om de veiligheid te bewaren. Zorg ook dat er een handleiding aanwezig is of zoek deze op. Op deze manier kan je het kinderzitje op de juiste manier gebruiken.

Hoe erg beïnvloed een tweedehands stoeltje de veiligheid?

Hoe veilig een tweedehands stoeltje nou echt is ligt aan hoe lang en hoe vaak het stoeltje gebruikt is en of er al eerdere ongelukken zijn gebeurd. Een kinderzitje dat al eerder in een ongeluk is geweest of een zware klap heeft ontvangen kan een stuk minder goede bescherming bieden tegenover een nieuw kinderzitje. Daarnaast kunnen beschadigingen ervoor zorgen dat het zitje minder sterk is of minder comfortabel zit voor het kind. Daarom is het verstandig om eerst altijd het stoeltje na te kijken voor je deze gaat aanschaffen.

De veiligheid van het tweedehands stoeltje is dus afhankelijk van hoe vaak en hoe lang dit stoeltje gebruikt is. Daarnaast moet het stoeltje ook voldoen aan de huidige regelgeving voor kinderzitjes. Veiligheid staat natuurlijk voorop bij het aanschaffen van een kinderzitje, en daarom is het altijd beter om een nieuw zitje aan te schaffen. Een tweedehands zitje is alleen goed als je alle aspecten gaat nakijken.

Hoe gebruik je een kinderzitje veilig

Auto’s zijn ontworpen voor volwassenen. Dit houdt in dat in het geval van een ongeluk de airbags en gordels ook zijn gemaakt voor volwassenen. Daarom wordt het kinderzitje gebruikt. Op deze manier worden kinderen ook optimaal beschermd in het geval van een ongeluk. Daarom zijn er een aantal veiligheidscontroles die gedaan moeten worden. Zo moet je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de gordel lang genoeg is om het kinderzitje goed vast te zetten. De gordel moet strak zitten en ervoor zorgen dat het zitje niet verder kan bewegen.

Het is ook belangrijk dat de airbags worden uitgezet. Als je het kind in de passagiersstoel wilt zetten, moet de voorste airbag altijd uitstaan. Het zitje zit zo dichtbij de airbag dat het een groot gevaar vormt voor het kind als deze zich opblaast. De airbag is namelijk gemaakt voor volwassenen, en kan erg gevaarlijk zijn. De zijairbags zijn bijna nooit een probleem bij het gebruiken van een kinderzitje. Het enige wat je in de gaten moet houden is dat het kind niet in slaap valt buiten het effectieve gebied van het kinderzitje.

Het installeren van het tweedehands autostoel.

Het is altijd verstandig om een gebruiksaanwijzing te vragen bij het kinderzitje, als je deze tweedehands gaat kopen. Zonder gebruiksaanwijzing kan het namelijk best lastig zijn om het zitje te installeren. Op het internet zijn vaak wel gebruiksaanwijzingen te vinden van de autostoeltjes van bepaalde merken. Kan je helemaal geen gebruiksaanwijzing vinden? Dan is het beter om het zitje niet aan te schaffen. Je weet namelijk niet hoe deze op de best mogelijke manier vastgemaakt kan worden.

Het beste wat je kan doen bij het aanschaffen van een tweedehands autozitje is dus het nakijken van het zitje naar beschadigingen of zwakke punten. Het is ook aan te raden om het stoeltje uit te proberen in de auto en te kijken of je kind er in past. Het kan namelijk voorkomen dat het kind niet comfortabel in het zitje zit of te weinig beenruimte heeft. Als alles klopt en er een gebruiksaanwijzing bij zit kan je het zitje veilig aanschaffen. Het is natuurlijk altijd aan te raden om een nieuw autozitje aan te schaffen.