ISOFIX-autostoel: wat houdt het precies in?

ISOFIX-autostoel: wat houdt het precies in?

Autostoeltjes zijn verplicht voor kinderen als deze mee gaan reizen in de auto. Dit komt omdat de autostoelen en veiligheidsinstallaties zoals airbags, veiligheidsgordels en het ontwerp van de stoelen gemaakt zijn voor volwassenen. In het geval van een ongeluk kan het dus voorkomen dat het kind niet goed vastzit, en ernstige verwondingen oploopt. Hiervoor is het kinderzitje uitgevonden. Het kinderzitje is gemaakt om je kind te beschermen in het geval van een ongeluk. Er zijn steeds meer nieuwe regels en veiligheidsnormen ontstaan bij het maken van deze stoeltjes. Een van deze normen is ISOFIX.

De geschiedenis van de kinderstoeltjes

Toen de auto populair en betaalbaar werd voor de bevolking in Amerika rond de jaren ’20, werd de auto steeds meer gebruikt voor vrije tijd naast woon- en werkverkeer. Dit betekent ook dat kinderen vaker meegingen in de auto. Rond 1933 werd daarom het kinderzitje uitgevonden. Dit zitje was niet gemaakt voor de veiligheid van het kind, maar zorgde ervoor dat de ouders het kind beter in de gaten konden houden. Daarnaast bleven de kinderen beter op hun plek zitten in het zitje zodat de ouders iets meer rust kregen in de auto. Pas in 1962 werden autostoeltjes voor de veiligheid ontworpen.

In 1962 was het eerste autostoeltje verkocht dat gericht was op veiligheid. In dit jaar werden er los van elkaar door twee personen autostoeltjes ontwikkeld. Het kinderzitje zag eruit als een soort harnas waar kinderen in werden vastgezet. Op deze manier werd de klap van de botsing opgevangen. In 1968 had het bedrijf Ford de eerste reclame voor autostoeltjes op de markt gebracht, en volgden andere bedrijven. Dit leidde tot de eerste regels voor veilige autostoeltjes die werden vastgelegd in het jaar 1971 in Amerika. In 1979 werden autostoeltjes verplicht volgens de Amerikaanse wet.

Hierdoor zijn allerlei nieuwe ontwikkelingen rondom kinderzitjes op de markt gekomen, vooral de afgelopen jaren. In 1990 werd bijvoorbeeld de ISO-norm ISOFIX gelanceerd. Dit is een internationale norm die wordt toegepast op auto’s. Door deze norm bevatten de meeste moderne auto’s twee beugeltjes die rechtstreeks verbonden zijn aan het chassis van de auto. De kinderzitjes kunnen gemakkelijk geïnstalleerd worden door middel van dit systeem. Tegenwoordig is ook de veiligheidsnorm i-Size op de markt gebracht. Ook deze norm is ontworpen om de veiligheid van kinderen in het verkeer te bewaren.

isofix autostoel

De ISOFIX norm en wat het precies inhoud

ISOFIX is een internationale norm die standaard in auto’s te vinden is. Het systeem is gemaakt voor de bevestiging van autostoeltjes in auto’s. De beugels bevinden zich tussen het zitvlak en de rugleuning van de autostoel. De beugels zijn verbonden met het chassis van de auto en de autozitjes zijn vaak voorzien van grijphaken die gemakkelijk vastgeklikt kunnen worden aan het ISOFIX systeem in de auto. Het systeem komt in allerlei gewichtsklassen voor, maar het aanbod van kinderstoeltjes die gebruik maken van ISOFIX wordt steeds groter. Dit komt vanwege de uitstekende veiligheid van deze kinderzitjes.

Het gebruiken van een ISOFIX-aansluiting heeft een aantal voordelen. Zo zet je bijvoorbeeld het stoeltje een stuk makkelijker vast in de auto. De kans dat je het stoeltje veilig installeert en goed vastzit is veel hoger vergeleken met het vastzetten van een autostoeltje met een gordel. Daarnaast zijn de stoeltjes met een ISOFIX-aansluiting over het algemeen een stuk veiliger. Dit komt omdat het autostoeltje direct aan het chassis van de auto vast zit. Daarnaast komen deze stoeltjes er ook beter uit bij frontale botsingen en botsingen van de zijkant in de autostoeltjes test. Zo wordt de veiligheid tijdens het rijden in een kinderzitje verbeterd.

Er zijn echter ook een aantal nadelen van het ISOFIX-systeem. Zo hebben auto’s voor het jaar 2006 niet altijd installatiepunten voor ISOFIX. Daarnaast zijn de punten vaak ook een stuk minder duidelijk gemarkeerd in oudere auto’s. Soms worden ze aangegeven met een labeltje of een knoopje. De meeste stoeltjes die gebruik maken van ISOFIX zijn niet algemeen goedgekeurd. Daarom moet je nakijken of het stoeltje geschikt is voor jouw type auto. Daarnaast zijn de autostoeltjes ook nog eens duurder. Wil je zeker weten dat het autostoeltje past? Als je auto over i-Size zitplaatsen bezit passen autostoeltjes met een i-Size veiligheidsnorm altijd!

Hoe installeer je gemakkelijk en veilig een ISOFIX autostoeltje

Voordat de ISOFIX-norm standaard werd toegepast in auto werden de autostoeltjes vooral vastgemaakt met de autogordel. De meeste autostoeltjes met ISOFIX kunnen tegenwoordig nog steeds op deze manier worden vastgemaakt. Dit is handig als je gebruik maakt van een tweede auto die niet bezit over ISOFIX. Het nadeel is echter dat het vastzetten met autogordels vaak als minder veilig wordt beoordeeld en ook een stuk lastiger is. Daarnaast is het risico dat je de autostoeltjes niet op de juiste manier vast maakt. Dit is waarom veel mensen toch voorkeur hebben bij het ISOFIX-systeem.

Het installeren van een ISOFIX autostoeltje is vrij makkelijk. Als eerst hoor je de bevestigingspunten van het onderstel of autostoeltje eruit te trekken. Dit zijn vaak metalen balkjes met een gele kleur. Vervolgens kan je de base of het stoeltje op de achterbank van je auto plaatsen. Door het autostoeltje stevig tegen de rugleuning te duwen worden de twee bevestigingspunten vastgemaakt door de metalen clips van het autostoeltje. Dit wordt vaak opgevolgd met een duidelijke klik zodat je zeker weet dat het systeem goed vastzit. Voor controle kan je nog voelen of het stoeltje daadwerkelijk vast zit en de volgende stap is het kind in het zitje zetten.

Bij de meeste autostoeltjes krijg je een duidelijke gebruiksaanwijzing over hoe het stoeltje op de juiste manier geïnstalleerd kan worden. Zorg ervoor dat het kinderzitje geschikt is voor je kind door te kijken naar de leeftijd en lengte van het kind. Kinderen onder de 12 jaar of 135cm horen verplicht in een kinderzitje te zitten. Daarom zijn er verschillende modellen zitjes op de markt gebracht die de optimale veiligheid bieden voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Op deze manier weet je ook zeker dat het kind comfortabel zit.

Het juiste kinderzitje met isofix autostoel aansluiting aanschaffen

Hoe koop je het juiste kinderzitje of autostoelverhoger voor je auto? Dus als je auto over een ISOFIX-systeem beschikt betekent dit niet direct dat het kinderzitje gaat passen. Ten eerst kan je kijken of je auto bezit over i-Size. Als dit het geval is kan je gemakkelijk een i-Size autostoeltje aanschaffen met ISOFIX die perfect past. Is dit niet het geval? Dan kan je via de website van het merk opzoeken of het kinderzitje geschikt is voor het type auto waar het kinderzitje voor gekocht wordt.

Er zijn tegenwoordig ook erg veel verschillende merken die ISOFIX systemen aanbieden. De meest bekende merken voor kinderzitjes. Er zijn nog een stuk meer merken die nieuwe kinderzitjes ontwikkelen en deze modellen optimaliseren voor veiligheid. Door te kijken naar de verschillende opties kan je het beste en meest comfortabele ISOFIX kinderzitje vinden voor jouw kind.