Hoe maak je een kinderautostoeltje schoon?

kinderautostoeltje schoon maken?

Er gebeurt veel in een autostoeltje en hij krijgt dan ook veel te verduren tijdens de autoritjes. Kruimels, vlekken, geplette snoepjes of zelfs spuug. Om zo lang mogelijk plezier te kunnen hebben van je autostoel en het hygiënisch te houden is het belangrijk dat je de stoel regelmatig schoonmaakt. We gaan je vertellen hoe je dit het beste kunt doen.

De autostoel zelf

Het verschilt natuurlijk een beetje per autostoel hoe je hem het beste kunt schoonmaken. Zo zijn ze vaak ook van verschillende materialen gemaakt. Daarbij is het ene materiaal makkelijk schoon te maken dan het andere. Gelukkig zijn tegenwoordig de autostoeltjes bijna allemaal redelijk hetzelfde.

Zo zijn de meeste autostoelen gemaakt van een soort stof dat voorbehandeld is. Deze behandelde stof heeft een soort laagje er overheen zitten dat vocht en vuilafstotend werkt. Hierdoor zul je de stoel makkelijker schoon kunnen maken wanneer er iets op gemorst wordt.

De stofzuiger gebruiken bij het kinderautostoeltje schoon maken

Wanneer je begint met het schoonmaken van het stoeltje, begin je met de stofzuiger. Wanneer je kind bijvoorbeeld een koekje eet in de auto gaat dit zeker niet zonder te kruimelen. In het autostoeltje zullen deze dan ook zeker verzameld zijn. Dit kun je het beste weghalen met de stofzuiger of kruimeldief.

kinderautostoeltje schoon maken

Ga zeker goed langs de randen, hier verzamelen vaak de meeste kruimels. Als de autostoel losse kussens heeft, vergeet deze dan ook niet los te maken. Wanneer je dan nu toch bezig bent met de stofzuiger, neem ook de grond en stoel rondom het autostoeltje mee. Hier zul je ook veel kruimels tegen komen. Ze is meteen alles kruimelvrij gemaakt.

De autostoelhoes en schouderpads wassen

Wanneer de autostoel vrij is van kruimels en viezigheid, kun je makkelijk de autostoelhoes en schouderpads verwijderen. Je kunt in de handleiding van de autohoes terugvinden van welke onderdelen je de hoes kunt verwijderen. Deze kun je makkelijk in de wasmachine doen. Op de autohoes vind je duidelijk de was instructies.

Wanneer de autohoes zo vies is dat je hem echt niet meer schoon krijgt in de wasmachine, is het tijd voor een nieuwe hoes. De hoes mag je alleen vervangen met een originele hoes van het merk. Dit omdat je op die manier zeker weet dat hij aan alle veiligheidseisen voldoet en goed aansluit op de stoel.

Er zijn ook nog oudere modellen stoelen, waarvan je de stoelbekleding niet helemaal los kunt halen. Zeker wanneer er grote en hardnekkige vlekken in de autostoel zitten kan dit moeilijk zijn. Toch moet het je lukken om het kinderautostoeltje schoon te krijgen. Probeer dit eerst met een vochtige doek en mild reinigingsmiddel. Hiermee zul je de vlekken hoogstwaarschijnlijk al een stuk minder maken, alleen misschien niet helemaal weg krijgen.

In dat geval raden we je aan om een bekleding reiniger aan te schaffen. Maak hiermee eerst het oppervlakte nat met water. Doe dit met een plantenspuit, dit voorkomt dat de stoel te nat wordt. Spray daarna de reiniger op de vlek. Hoe lang je dit moet laten inwerken staat op de verpakking, want dit verschilt per reiniger. Hierna kun je de plek met een zachte borstel, zoals bijvoorbeeld een nagelborstel, schrobben. Laat de borstel zijn werk doen en druk niet te hard. Neem daarna de stoel af met een droge doek. De stoel zal nu zeker schoon zijn.

De vaste onderdelen kinderautostoeltje reinigen.

De hoes zit in de was, tijd om alle andere onderdelen te reinigen. Hiermee bedoelen we de onderdelen waar je de bekleding niet vanaf kunt halen, zoals de zijkanten, knopjes en metalen onderdelen. Ook deze kunnen gaandeweg heel vies en plakkerig worden.

De vaste onderdelen kun je het beste schoonmaken met een vochtige doek of spons met een milde zeep. Gebruik geen sterke schoonmaakmiddelen zoals bleek of schuurmiddel en gebruik ook geen schuurspons. Op deze manier kun je het autostoeltje beschadigen, wat zonde zal zijn. De specifieke schoonmaak instructies zul je ook terug kunnen vinden in de handleiding. Zo weet je zeker dat je niets kapot zal maken of beschadigen.

Neem met je vochtige doek rustig alle onderdelen af. Gebruik bij het kinderautostoeltje schoon maken niet een te natte doek. Hierdoor kan het vocht in het stoeltje gaan en gaan schimmelen. Zorg dus ook dat je alle onderdelen na het reinigen, afneemt met een droge doek. Wanneer de stoel wel vochtig aan blijft voelen, kun je de stoel drogen met een föhn. Zo blijft de autostoel mooi en gaat hij het langste mee. Ook raden we je aan om de stoel binnen te laten drogen. Buiten kan de luchtvochtigheid hoger zijn, waardoor het langer zal duren voor hij droog is.

Het kinderautostoeltje is schoongemaakt!

Wanneer je de kinderautostoel geheel schoongemaakt hebt en de hoes ook weer schoon uit de wasmachine is gekomen, kun je de autostoel weer terug in elkaar zetten. Zorg er wel voor dat alles echt goed droog is, voordat je de hoes er weer omheen doet. Ook de hoes moet goed droog zijn natuurlijk.

Doe de hoes weer om de stoel heen en bevestig de schouderpads weer netjes op hun plek. Zodra alles weer goed en veilig op zijn plek zit, kun je de autostoel weer in de auto zetten. Weer helemaal klaar om je kleintje te vervoeren!