Maxi Cosi autostoel

Maxi Cosi autostoel

Een auto zitje is verplicht in Nederland voor kinderen onder de 12 of kinderen die onder de 135cm lang zijn. Dit is om de veiligheid van je kind in de auto te verhogen. Autostoelen zijn namelijk ontworpen voor volwassenen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten autozitjes, en ook veel verschillende merken. Een van de meest bekende merken op het gebied van kinderzitjes is de Maxi Cosi autostoel. Deze stoelverhoging zorgt ervoor dat je kind veilig mee kan reizen in de auto en voorkomt ernstige gevallen bij ongelukken. Daarnaast loop je ook risico op een boete als je kind niet in een kinderzitje zit.

Waarom een autostoel verplicht is

Sinds 1979 is een autozitje verplicht geworden voor kinderen volgens de Amerikaanse wet. Het bedrijf Maxi Cosi werd 5 jaar na deze regel opgericht. Sindsdien is het in de Nederlandse wet opgesteld dat kinderen tot 1.35 meter of onder de 12 jaar oud verplicht in een autozitje moeten zitten. Daarnaast mag een baby alleen in een zitje op de voorstoel mits de airbag is uitgeschakeld. Goedgekeurde stoeltjes voor kinderen zijn autokinderzitjes, een babyautostoeltje, kinderautostoeltje of een zittingverhoger. Deze stoeltjes moeten voldoen aan de Europese veiligheidseisen voor autostoeltjes. Dit kan gecontroleerd worden bij de aankoop.

Autostoeltje voor de veiligheid.

Deze regel bestaat natuurlijk niet voor niets. De regel is opgericht omdat auto’s ontworpen zijn voor volwassenen. Dit betekent dat de hoogte van de stoelen, riemen, airbags en meer op maat zijn gemaakt voor mensen boven een bepaalde lengte en leeftijd. Toch is het af en toe nodig om je kind mee te nemen in de auto. Daarom zijn de kinderzitjes ontworpen. De zitjes zorgen ervoor dat je kind toch op de juiste manier vast zit. Op deze manier worden ernstige verwondingen tijdens ongelukken voorkomen. Er zijn namelijk enkele eigenschappen die onveilige situaties kunnen veroorzaken.

Omdat bijvoorbeeld de gordel is ontworpen voor volwassenen, zal het kind niet goed vastzitten wanneer deze een gordel om heeft. Dit is natuurlijk niet veilig bij een botsing of een ongeluk. Het kinderzitje zorgt ervoor dat het kind goed vastzit. Daarnaast is het zitje vaak zo gemaakt om het kind extra goed te beschermen. Een autozitje voor je kind is dus verplicht gemaakt om het aantal ernstige ongelukken omlaag te halen. Zo kan je kind ook veilig meerijden in de auto. In heel Europa geldt de regel van het autostoeltje, maar de lengte en leeftijd kunnen verschillen. Neem contact op met een reisorganisatie of lokaal verkeersbureau om de regels van het land in Europa na te vragen.

Maxi Cosi autostoel

Hoe een autostoeltje werkt en gebruikt moet worden

De autostoeltjes van Maxi Cosi zijn gemaakt om jou en je familie veilig te houden in het geval van een ongeluk. Daarom worden de autostoeltjes altijd goed getest zodat kinderen veilig mee kunnen reizen met de rest van de familie. Er worden zelfs verschillende autozitjes aangeboden voor verschillende leeftijden om het kind zo comfortabel mogelijk te laten zitten. Daarnaast voldoen alle autostoeltjes gemaakt door het merk aan de Nederlandse wetgeving en de Europese standaard voor autostoeltjes.

Europese ECE-norm ‘i-Size

Sinds 2013 moeten de autostoeltjes voldoen aan de Europese ECE-norm ‘i-Size’. De bedoeling hiervan is dat kinderen veiliger kunnen worden vervoerd in auto’s. Fabrikanten mogen zelf aangeven voor welke lichaamslengte de stoeltjes geschikt zijn. De indeling is dus afhankelijk van de lengte, en niet van het gewicht. De stoeltjes moeten bepaalde testen ondergaan om te voldoen aan deze wetgeving. De autostoeltjes kunnen universeel worden gebruikt op verschillende zitplaatsen die ook voldoen aan de norm. Sommige auto’s zijn zo gelabeld met ‘i-Size ready’ of goedgekeurd zijn met Isofix. De autozitjes aangeboden door Maxi Cosi voldoen tegenwoordig aan al deze eisen en vallen dus ook onder de norm ‘i-Size’.

De stoeltjes kunnen worden vastgemaakt door middel van het gordelsysteem in de auto, of het ISOFIX-systeem als deze aanwezig is. Bij elk soort kinderzitje is een gebruiksaanwijzing aanwezig. Op deze manier ka het kinderzitje veilig in de auto worden gezet. Hoe het zitje precies wordt geïnstalleerd is afhankelijk van het type zitje en het type auto waar deze in wordt geplaatst. Als het kinderzitje eenmaal veilig in de auto staat, kan je het kind plaatsen. Zorg ervoor dat het kind goed vastzit in de gordel om onveilige situaties te voorkomen. Zo kan je veilig met je kind reizen.

De verschillende soorten kinderzitjes van Maxi Cosi autostoel

Zoals eerder omschreven worden de maten van de kinderzitjes tegenwoordig omschreven met de lengte van het kind. Over het algemeen kan je uitgaan van kinderzitjes voor baby’s, peuters en kinderen. De zitjes voor baby’s zijn natuurlijk een stuk kleiner ontworpen vergeleken met de kinderzitjes van kinderen. Op de website van Maxi Cosi kan je daarom ook gemakkelijk filteren tussen de lengte van je kind, de leeftijd en het gewicht van je kind om het best mogelijke kinderzitje te vinden. Tussen de soorten zitjes zijn ook weer verschillen te vinden.

Een van deze verschillen is bijvoorbeeld de positie waarop het kind kan zitten. Sommige stoelen hebben meerdere mogelijke posities zodat het kind comfortabel kan blijven in het zitje. De methode van het installeren van de autostoeltjes is ook relevant afhankelijk van welke auto je hebt. Dit zijn veel dingen waar je op moet letten als je een kinderzitje gaat zoeken. Daarom kan je via de website van Maxi-Cosi een advies hulpmiddel vinden die gericht is om het kiezen van het juiste kinderzitje. In dit hulpmiddel moet je een aantal gegevens invoeren, en krijg je vervolgens een aantal zitjes die geschikt zijn voor je kind.

Comfortabel autostoeltje.

Je kind moet natuurlijk wel comfortabel kunnen zitten. Daarom is het misschien fijn om het kinderzitje in het echt uit te proberen. Er zijn gelukkig genoeg winkels die autostoeltjes van dit merk aanbieden. Door je kind mee te nemen naar een van deze winkels kan je nakijken of de zitjes wel daadwerkelijk comfortabel zijn en kan je meer persoonlijke hulp krijgen bij het kiezen van het juiste kinderzitje.

ISOFIX aansluiting in je auto

ISOFIX is de internationale veiligheidsstandaard voor het installeren van kinderzitjes in je auto. Er zitten speciale ‘vingers’ in het stoeltje waardoor het kinderzitje veilig en gemakkelijk kan worden vastgezet. Je kan gemakkelijk nakijken of er een ISOFIX systeem in je auto aanwezig is. Je kan deze aansluitingen namelijk vinden tussen het zitje en de ruggensteun van een autostoel. Nieuwere auto’s hebben bijna altijd wel een ISOFIX systeem, oudere auto’s misschien niet. Het voordeel van dit systeem is dat het kinderzitje gemakkelijk kan worden aangesloten. Het zitje zit niet meer vast met de gordel, maar zit vast aan de basis van de stoel. Het risico van verkeerd installeren ligt ook een stuk langer met dit systeem.

Heeft je auto geen ISOFIX, dan zijn er een aantal andere systemen die problemen bij een botsing kunnen voorkomen. Zo heb je bijvoorbeeld een top-tether en een steunpoot. Deze zorgen er beiden voor dat het autostoeltje niet te veel naar voren beweegt in het geval van een frontale botsing. De kinderstoeltjes voor kindjes vanaf ongeveer anderhalf jaar hebben vaak een van deze twee opties. Een top-tether is een spanband die het kinderzitje tegen houden door deze vast te binden aan de stoel. De steunpoot zorgt ervoor dat het stoeltje extra stevig vastzit in de zitting.

Verschillende soorten kinderzitjes.

Er zijn veel verschillende soorten kinderzitjes op de markt. Het bedrijf Maxi Cosi is een van de bekendste bedrijven voor deze zitjes. Dit komt omdat het bedrijf al erg lang bestaat en kinderzitjes van hoge kwaliteit levert voor families door de hele wereld. De kinderzitjes worden uitgebreid getest op bescherming en het bedrijf komt steeds met nieuwe ontwikkelingen om het rijden met kinderen zo veilig mogelijk te maken.