Wat is Isofix?

Wat is Isofix?

Kleine kinderen en baby’s zijn verplicht om in een autostoeltje te zitten als je onderweg bent met de auto, wat een Isofix bevestiging handig maakt is dat Je een autostoel namelijk sneller en veilig kan bevestigen met dit geweldig systeem dan een autostoel met gordel vast te zetten. Kom hier alles te weten wat dit systeem precies is en wat er allemaal bij komt kijken voor de aanschaf.

Wat is Isofix?

Isofix is een systeem dat internationaal gestandaardiseerd is voor het bevestigen van autostoeltjes in een auto. De meeste auto’s die na 2005 gebouwd zijn beschikken tegenwoordig over speciale bevestigingsbeugels, welke je zo kunt bestellen uit de fabriek of achteraf kunt laten monteren. Je kunt de beugels meestal vinden tussen de rugleuning en de zitting, verbonden met de carrosserie van het voertuig. Door de grijphaken van het autostoeltje vast te klikken in de bevestigingsbeugels die in de auto zitten blijft je kind veilig zitten en via een derde bevestigingspunt zal het stoeltje nog stabieler vast blijven zitten, ook bij een botsing of bij een noodrem. Het systeem is beschikbaar in meerdere gewichtsklassen van klein naar groot.

isofix

Wat zijn de voordelen?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou moeten investeren in dit systeem om je autostoeltje te bevestigen. De meest relevante voordelen van dit systeem zijn:

  • Je kunt je autostoel eenvoudig bevestigen in de auto. Het proces is sneller en makkelijker dan met de gordel.
  • Je kunt de autostoel snel wisselen tussen auto’s. Het verwijderen en vastzetten van de autostoel is namelijk zó gebeurd.
  • Er is amper sprake van speling in het bevestigingssysteem in vergelijking tot het gebruik van een normale autogordel. Dit maakt dit systeem veiliger.
  • Het systeem hoef je geen fortuin te kosten. Je kunt kiezen uit talloze opties, van goedkoop tot duurder.

Verschil Isofix en gordelbevestiging

Er zijn een aantal verschillen tussen de bevestiging met dit systeem en met een traditionele autogordel. Bij een Isofix zit het stoeltje volledig verankerd aan de carrosserie, terwijl bij bevestiging met een gordel het autostoeltje slechts vast wordt gezet met de gordel. Het stoeltje zal met de gordel dus niet verankerd zijn, waardoor bevestiging met een gordel als minder veilig beschouwd wordt.

Geschikt voor elk stoeltje?

Nee, het systeem is helaas niet voor elk voertuig of stoeltje geschikt. Je zou vooral vooraf naar het autostoeltje zelf moeten kijken om te bepalen of deze is voorzien van een universeel of niet-universeel isofix exemplaar. Beschikt het stoeltje over het systeem, dan hoef je je geen zorgen te maken: je kunt het stoeltje zonder problemen in de auto monteren. Heeft het kinderstoeltje een niet-universeel systeem, dan is de bevestiging slechts mogelijk in bepaalde voertuigen.

Ook geschikt voor elke auto?

Lang niet alle auto’s in Nederland hebben een Isofix systeem. Dit systeem is vanaf een aantal jaar terug verplicht gesteld in de productie van nieuwe auto’s, waardoor vrijwel alle nieuwere auto’s van dit klik-systeem voorzien zijn. Helaas is dit systeem niet bij elke auto aanwezig op elke zitplek. Vaak gaat het om slechts de buitenste zitplekken op de achterbank en bij bepaalde auto’s ook de passagiersstoel.

Check of je auto het Isofix systeem heeft

Wil je checken of je auto beschikt over de speciale bevestigingspunten? Dan moet je vaak goed zoeken tussen de bekleding van het voertuig of tussen de rugleuning en de bank, maar je kunt ook een kijkje nemen in de handleiding van de auto voor meer informatie. Bij veel auto’s kun je ook een labeltje of symbool zien op de bekleding van de auto. Je hebt ook de mogelijkheid om het systeem achteraf in te laten bouwen door een specialist. De specialist kan dan de haken namelijk inbouwen. De kosten? Slechts een aantal tientjes.

Stappenplan bevestiging

Het bevestigen van een kinderstoel via dit geweldig en veilig systeem doe je door het volgen van een aantal stappen. Wij hebben hieronder een handig stappenplan voor jou opgesteld:

Stap 1: Neem de handleiding van het Isofix systeem goed door zodat je op de hoogte bent van hoe je het systeem en het stoeltje goed aansluit op elkaar.

Stap 2: Gebruik de haken tussen de stoelzitting en de rugleuning van het voertuig om het stoeltje zowel links als rechts vast te haken.

Stap 3: Zorg ervoor dat je een ‘klik’ hoort om te controleren of het autostoeltje goed vast zit. Je kunt het stoeltje duwen, bewegen en trekken om de veiligheid uit te testen.

Stap 4: Bevestig ook het derde bevestigingspunt (de top tether-aansluiting) aan de bovenkant van het stoeltje. Zo voorkom je dat het stoeltje voorover kantelt.

Het stoeltje met gordel vastmaken

Als je wel een Isofix autostoel hebt, maar je auto is niet van dit systeem voorzien dan heb je vaak alsnog de mogelijkheid om het stoeltje te bevestigen. Je kunt namelijk de autogordel gebruiken door de instructies die bij het autostoeltje geleverd zijn nauwkeurig op te volgen. Wij moeten hierbij wel aangeven dat het gebruik van een normale autogordel minder veilig is dan als je kinderstoel aangesloten is op dit kliksysteem.