Autobedje voor in de auto.

Autobedje voor in de auto

Als je een kindje verwacht en dit in het ziekenhuis geboren gaat worden, wil je na de bevalling immers zo snel mogelijk naar huis en je kindje meenemen. Om ervoor te zorgen dat je dit zo veilig mogelijk kunt doen, koop je een goed autostoeltje of autobedje om je kindje te vervoeren. Het aanbod hierin is groot dus het is nog niet altijd even eenvoudig de juiste keuze te maken. In deze tekst kun je lezen waarop je moet letten als je een autobedje kiest.

Kies voor een autobedje in de auto zodat je kindje comfortabel liggen kan

Als je kindje nog heel klein is, is het belangrijk dat het kan liggen als je het vervoert met de auto. Op die manier kan je baby namelijk zoveel mogelijk plat liggen en heeft deze voldoende bewegingsvrijheid tijdens de autorit. Het kunnen liggen in een autobedje of een reiswieg is het beste voor de motorische ontwikkeling van het kindje dus het is zaak daarmee rekening te houden. Bovendien kunnen kleine kindjes nog niet zitten of hun hoofdje goed zelfstandig overeind houden en hebben ze daar ondersteuning bij nodig. Daarom is liggen in een goede reiswieg of een autobedje in de auto het beste als ze nog heel klein zijn.

Autobedje voor in de auto

Plat liggen en veel bewegingsvrijheid

Een autobedje gebruiken heeft als voordeel dat je kind rustig kan liggen (en slapen, hetgeen kinderen nog wel eens doen als ze lekker liggen en de auto rijdt) maar zich er ook nog voldoende in kan bewegen. Als ze op wat latere leeftijd in een autostoeltje komen zitten en daarin worden vastgezet, is de bewegingsvrijheid van het kindje een stuk minder groot. In een autobedje of reiswieg (vergelijkbaar met de bovenkant die je op een kinderwagen plaatst of met een Maxi Cosi) kan je kindje beter bewegen, wordt de motoriek gestimuleerd en kan het zelf omdraaien als het dat al kan.

Bevestigen en losmaken is niet ingewikkeld

Het autobedje of de reisweg zelf wordt vastgezet met een gordel en wordt op diverse punten bevestigd zodat de mand niet verschuiven kan en stevig vast zit. Er zijn ook speciale autobedjes te koop die je eenvoudig uit de auto kunt nemen en weer terug kunt plaatsen. Als je ze eruit haalt, kun je het bedje op het onderstel van een wandelwagentje klikken en fungeert het autobedje ook meteen als kinderwagen en kun je met de kleine gaan wandelen.

Kindje ligt en krijgt meer lucht in Autobedje voor in de auto.

Een extra voordeel van een autobedje of reiswieg gebruiken is dat je kindje er de ruimte in heeft en er niet in zit vastgedrukt, zoals bij een stoeltje eerder het geval zal zijn. Er zijn zeker ook autostoeltjes te koop voor pasgeborenen en heel kleine baby’s (die vallen binnen de categorie 0, van 0 maanden tot één jaar en met een gewicht tussen 0 tot 13 kilo) maar hierin zit het kindje in een wat meer geboden houding en bestaat de kans dat het te lang rechtop zit, waardoor er minder zuurstof naar de hersenen gaat. In het baby autobedje ligt je kindje altijd plat en is dat geen probleem.

Veel ruimte nodig op de achterbank en je kindje is het autobedje vaak snel ontgroeid

Een reiswieg of autobedje heeft veel voordelen, vooral als je een pasgeboren of nog heel kleine baby wilt vervoeren. Er kleven een paar nadelen aan het bedje waarbij het eerste is dat dit altijd dwars over de achterbank geplaatst moet worden en daardoor erg veel ruimte

in beslag neemt. Zeker wanneer je nog meer kinderen hebt die ook op de achterbank moeten, zal dat niet gaan passen met een autobedje erbij. Autostoeltjes alleen al nemen veel ruimte in en gaan niet passen met ook een bedje op de achterbank. Een ander nadeel van een autobedje is dat het echt alleen voor heel kleine kinderen gebruikt kan worden.

Autostoeltjes die ook geschikt zijn voor nog heel kleine kindjes

Wanneer je kindje zo’n 10 kilo of meer weegt, is een dergelijk autobedje gewoon te klein en heb je een ander stoeltje nodig om het kind in te vervoeren in de auto. Het is dan ook begrijpelijk dat veel mensen al direct voor een autostoeltje kiezen om hun kind mee te nemen omdat dit veel langer gebruikt kan worden. Dit is zeker het geval als je voor een stoeltje kiest dat verstelbaar is. Wanneer dit nog te groot is voor je kleine baby, kan er een extra verhoging in gemaakt worden zodat het toch goed past. Dit wordt een zogenaamde zitverkleiner genoemd.

Win advies in en kijk en vergelijk goed voordat je een autostoeltje koopt

Wat je kiest, is natuurlijk heel persoonlijk. De veiligheid van je kindje staat altijd voorop dus daar mag je zeker niet op besparen als je een autobedje of een -stoeltje koopt. Heb je wel rekening te houden met een bepaald budget? Dan kies je het beste een goed en veilig stoeltje waarmee je lang kunt doen.

Gaat je voorkeur toch uit naar een bedje om je baby de eerste tijd in te vervoeren als jullie met de auto weggaan? Laat je dan goed voorlichten in een winkel of online waar ze babybedjes voor in de auto verkopen. Zelf al eens (al dan niet online) goed rondkijken is zeker ook aan te raden. Autobedjes moeten, net als autostoeltjes, voldoen aan Europese normen en eisen en krijgen ook een keurmerk.

Kijk zeker eens naar testresultaten van onafhankelijke instanties

Er worden regelmatig tests gedaan met dit soort producten, onder andere door de Consumentenbond, de ANWB en andere onafhankelijke organisaties. Deze tests zijn erg nuttig want je kunt er als mogelijke koper veel informatie aan ontlenen en voor jezelf verschillende modellen met elkaar vergelijken.

Zo weet je meteen wat belangrijk is om op te letten als je een autobedje koopt maar ook wat de voor- en nadelen ervan in het algemeen en van bepaalde modellen zijn. Zo is er bij elke test ook een Beste Exemplaar te vinden dus dat kan een goede leidraad zijn als je een autobedje wilt kopen. De testresultaten zijn onpartijdig dus je hoeft niet bang te zijn dat een bepaald merk zijn eigen producten voorop stelt.