Een draaibaar kinderstoeltje voor in de auto kiezen.

Een draaibaar kinderstoeltje voor in de auto kiezen

Kindje op komst? Super leuk natuurlijk maar je moet wel de nodige spullen voor je baby’tje in huis halen. Daarbij hoort ook een stoeltje om je kindje mee in de auto te kunnen vervoeren. Het aanbod aan kinderstoeltjes is groot en zeer gevarieerd dus het is nog niet zo eenvoudig om het juiste stoeltje te kiezen. Lees hier deze tekst diverse tips zodat je weet  waarmee je rekening moet houden als je een kinderstoeltje voor in de auto gaat kopen.

Goed passend draaibaar autostoeltje waarbij de gordel gebruikt kan worden (indien nodig)

Autostoeltjes zijn niet alleen verplicht voor heel kleine kinderen maar ook voor grotere dien je deze in de auto te hebben. Je kunt voor grotere kinderen voor een stoel kiezen die je op de achterbank plaatst, maar een extra verhoging is ook goed als je kind wat ouder (en dus ook groter) is. Deze zorgt er namelijk voor dat je kind beter in de gordel past en deze veilig in de auto zit, zonder dat de gordel hem of haar pijn kan doen of je kind zich eraan kan verwonden of niet goed vastzit omdat de gordel niet passend is. De stoeltjes en verhogingen zijn zo gemaakt dat ze in auto’s met een driepuntsgordel passen. Heb je nu een oudere auto met mogelijk nog heupgordels of zitten er zelfs achter geen gordels in? Kijk dan even goed wat de mogelijkheden zijn.

Verschillende soorten draaibaar kinderstoeltje.

Kinderstoeltjes voor in de auto moeten ervoor zorgen dat je je kindje veilig en comfortabel kunt vervoeren. Dit betekent ook dat het stoeltje de juiste maat moet hebben zodat je kindje er veilig in kan zitten of liggen. De fabrikanten van autostoeltjes maken kinderstoeltjes in verschillende uitvoeringen en maten. Als je een kinderstoeltje voor in de auto gaat kiezen, houd je rekening met de leeftijd en het gewicht van je kindje. Je kunt hierbij kiezen uit de volgende maten autostoeltjes:

  • Stoeltjes voor kindjes van 0 tot 1 jaar. Gewicht: van 0 tot 13 kilo
  • Stoeltjes voor kindjes van 9 maanden tot 4 jaar. Gewicht: van 9 tot 18 kilo
  • Stoeltjes voor kinderen van 9 maanden tot 12 jaar. Gewicht: van 9 tot 36 kilo
  • Stoeltjes voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Gewicht: 15 tot 36 kilo.

Als je bijvoorbeeld een autostoeltje wilt waarmee je lang kunt doen, kies dan zeker voor een stoeltje dat veel verschillende gewichten aankan, zoals dat voor kinderen van 9 maanden tot 12 jaar. Als je een speciaal stoeltje kiest voor een kleine baby tot ongeveer een jaar, kun je daar minder lang mee doen maar mocht jullie gezin nog uitgebreid worden, krijgt het grotere kindje een andere stoel en kun je de baby in de kleinste autostoel zetten.

Een Maxi Cosi kun je achterstevoren op de bijrijdersstoel zetten

Je baby kan ook vervoerd worden in een Maxi Cosi. Deze kun je zo vastzetten in de auto dat het kind veilig meegenomen kan worden. In tegenstelling tot autostoeltjes voor wat grotere kinderen, zet je de Maxi Cosi op de bijrijdersstoel en dus niet op de achterbank. Je zet deze achterstevoren erop en klikt de Maxi Cosi vast zodat deze niet schuiven kan. Doe er de gordel om (dit is niet bij alle stoeltjes nodig) en schakel de airbag van de bijrijdersstoel uit zodat je kindje niet komt te verstikken mocht je een aanrijding krijgen.

draaibaar kinderstoeltje

Wat is verder belangrijk om op te letten als je een draaibaar kinderstoeltje aanschaft?

Als je een autostoeltje koopt, zorg er dan voor dat veiligheid voorop staat. Je wilt geen ongeluk krijgen maar mocht er toch wat gebeuren, dan weet je zeker dat je kind veilig in de auto zit. Houd bij de keuze van het autostoeltje rekening met het volgende:

  • Kies een autostoeltje dat stevig op de bank of stoel staat en dat goed vast tegen de achterleuning aangeklemd kan worden. Hiermee wordt voorkomen dat het stoeltje kantelt, losschiet of wegglijdt als je bijvoorbeeld ineens hard moet remmen of een botsing maakt.
  • Moderne auto’s hebben vaak zogenaamde IsoFix aansluitpunten. Als dit bij jouw auto ook het geval is, kun je voor een IsoFix autostoeltje kiezen. Dit is makkelijk in het gebruik maar wat vooral belangrijk is: het biedt extra veiligheid.
  • Alle autostoeltjes hebben een keurmerk en moeten voldoen aan Europese veiligheidsnormen. Kijk altijd even goed of het stoeltje dat jij op het oog hebt is goedgekeurd en aan welke normen het voldoet.
  • Ook belangrijk: kies een autostoeltje dat handig in het gebruik is voor jou en dat aan al je wensen voldoet.

Draaibaar autostoeltje.

Er zijn ook autostoeltjes te koop die draaibaar zijn. Dit betekent dat je ze 360 graden draaien kunt en het zoveel makkelijker voor jezelf wordt om je kindje erin te zetten en er weer uit te halen als je eenmaal op je bestemming bent. Zeker wanneer je kind groter en zwaarder wordt, is het handiger als de stoel mee kan draaien want dan hoef jij jezelf niet helemaal in en uit de auto te wurmen om je kind goed vast te zetten of los maken. Daarnaast kan een draaibaar autostoeltje dat 360 graden draaibaar is, zowel voorwaarts als achterwaarts geplaatst worden. Dit laatste is het veiligste, zeker voor kleine kindjes die met de stoel op de bijrijdersplaats komen te zitten. als je de stoel vastzet met gordels, kan deze nog altijd 90 graden draaien. De draaibare stoeltjes worden bevestigd op een 360 graden base.

Twee verschillende soorten draaibare autostoeltjes.

Je kunt kiezen uit twee verschillende soorten draaibare autostoeltjes:

  • Vaste draaibare autostoel; deze blijft bevestigd in de auto en haal je er niet uit om deze bijvoorbeeld op een wandelwagentje te plaatsen.
  • Uitneembare draaibare autostoel; deze kun je eenvoudig uit de auto halen en op een onderstel van een kinderwagen vastklikken.

Voor beide modellen geldt dat ze worden gekeurd en aan bepaalde normen moeten voldoen. Vind je de juiste keuze maken moeilijk? Win dan voordat je een autostoeltje aanschaft, eerst de nodige inlichtingen in en lees de uitkomsten van testen die onder andere door de ANWB en consumentenbond worden gedaan. Zo weet je zeker dat je een goed, degelijk en veilig autostoeltje koopt waar je kind jaren mee kan doen.

Beste draaibaar autostoeltje.