Autostoeltje met airbag.

Wanneer je een autostoeltje voor je kind gaat aanschaffen, zijn er eigenlijk maar 2 dingen belangrijk: namelijk de veiligheid en het comfort voor je kind. Er zijn veel verschillende soorten autostoeltjes te koop. Er is zelfs een autostoeltje met airbag op de markt! Maar hoe werkt de airbag bij een autostoeltje voor kinderen?

Hoe vervoer je je kindje veilig?

Het verschilt natuurlijk per leeftijd van je kind hoe je deze het veiligst vervoerd. Zo vervoer je een pasgeboren baby het veiligste achterwaarts. Wanneer hij daar uitgroeit is het tijd voor een upgrade naar een grotere autostoel en komt hij voorwaarts in een autostoel te zitten. Dit vinden ouders vaak ook fijner, aangezien ze dan wat beter contact kunnen houden in de auto.

Maar het draait natuurlijk allemaal om het veilig vervoeren van je kind. We weten dan ook dat dit het veiligste achterstevoren in de auto is. Toch zijn er tegenwoordig gelukkig heel veel veilige modellen autostoeltjes te koop. Daarop is er na jaren ontwikkeling een autostoeltje met airbag gemaakt. Zo kun je je kind ook voorwaarts op een zeer veilige manier vervoeren. Bij een frontale botsing kan dit je kind beter beschermen en zo letsel kunnen voorkomen.

Kind op de passagiersstoel

Wanneer je je kind op de passagiersstoel wilt vervoeren, ben je verplicht om de airbag in je auto uit te schakelen. Airbags zijn ontworpen om je te beschermen tegen letsel wanneer je een auto ongeluk krijgt. Maar wanneer je een kind op de passagiersstoel zet kan een airbag juist gevaarlijk zijn. De airbags van een auto zijn namelijk ontworpen om een volwassen lichaam te beschermen bij een ongeluk. Wanneer je een autostoeltje voorin installeert is het dan ook belangrijk om de handleiding van zowel je auto als het autostoeltje goed door te lezen. In beide handleidingen kunnen restricties staan waar je je aan moet houden. Ook kun je hier vinden of en hoe je de airbags kunt uitschakelen.

Het autostoeltje op de passagiersstoel moet altijd tegen de rijrichting in geplaatst worden. Dit is dan ook de reden waarom de airbag uitgeschakeld moet worden. Het kan dan een groot gevaar zijn wanneer de airbag uitklapt, als de autostoel zo dicht op de airbag staat. De klap zal namelijk hard tegen de achterkant van de autostoel zijn, waardoor er alsnog letsel kan ontstaan. De airbags aan de zijkant vormen in principe geen probleem bij het gebruik van aan autostoel, maar toch raden we je aan om hier ook rekening mee te houden.

Ouderen kinderen en airbags

Ook kinderen tot 12 jaar kun je het beste niet op de passagiersstoel met een ingeschakelde airbag vervoeren. Dit is dan ook de reden dat de meeste kinderen pas vanaf een bepaalde leeftijd of lengte voor in de auto mogen zitten. De airbag van de auto is namelijk afgesteld op het beschermen van een volwassene.

Een kind onder de 12 heeft dan ook nog niet de juiste lengte voor de airbag. Het advies wat de fabrikant hierover geeft kun je terug vinden in het instructieboekje van de auto. Wanneer je de airbag van de auto niet uit kunt schakelen, zorg dan dat de stoel zo ver mogelijk naar achter staat. Zo is de eventuele klap van de airbag kleiner voor het kind.

Autostoeltjes met airbag al ingebouwd

De nieuwste innovatie op het gebied van het veilig vervoeren van je kind is het autostoeltje met ingebouwde airbags. Dit is een autostoeltje ontworpen met Air Safety Technologie. Dit kinderstoeltje kan in het geval van een ongeluk of botsing je kind beter beschermen tegen letsel door de ingebouwde airbags.

Het autostoeltje heeft 2 ingebouwde airbags. Deze zitten ingebouwd in de schouderpads van het autostoeltje. Ze blazen zich op in het geval van een ongeluk. Zo beschermen ze het hoofd van je kind zachtjes. Op deze manier vermindert de kracht op de nek en kan er serieus letsel voorkomen worden.

Deze techniek is ontwikkeld omdat 70% van de ongelukken in het verkeer frontale botsingen zijn. Bij een frontale botsing kan je kind naar voren gelanceerd worden wanneer je de autostoel voorwaarts staat. Op deze manier komt er veel druk op het hoofd en de nek, wat kan leiden tot serieus letsel. Dit is zeker gevaarlijk bij kinderen onder de 4 jaar. Naarmate ze ouder groeien ontwikkelen de spieren en botten van je kind zich ook meer. Onder deze leeftijd kan een kinderstoeltje met airbag de bescherming bieden.

Autostoeltje met airbag

Hoe werkt de airbag in de autostoel?

Het autostoeltje met airbag is ontwikkeld met Air Safety Technology. Dit is specifiek ontworpen om je kind bescherming te bieden als ze voorwaarts gericht reizen en je een frontale botsing hebt.  De airbags zullen onmiddellijk opblazen bij een botsing om zo het hoofd van je kind te kunnen beschermen.

De autostoeltjes met airbag hebben aan de achterkant van het stoeltje een CO2-cartridge ingebouwd zitten. Wanneer je een frontale botsing hebt, blazen beide airbags in de schouderpads zich gelijk op. Ze zullen een seconde later gelijk weer leeg lopen voor je gemoedsrust. Zo zal je kind ook niet vast komen ze zitten en werkt het hetzelfde als andere airbags.