Wanneer kies je welke autostoel voor je kind?

Wanneer kies je welke autostoel voor je kind?

Als je kinderen meeneemt in de auto moeten deze tot een bepaalde leeftijd of lengte in een autostoel zitten of dien je een verhoging op de bank te plaatsen. Hiermee zorg je ervoor dat de kinderen veilig vervoerd worden en passen ze goed in de gordel. Als ze namelijk nog klein zijn of de gordel te laag zit, is dat gevaarlijk en heeft deze bovendien erg weinig nut, mocht er wat gebeuren zoals een ongeluk of wanneer je een keertje hard remt. Autostoelen zijn er in allerlei soorten en maten. We hebben de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden als je aan autostoeltje aanschaft, voor je op een rijtje gezet.

Verschillende categorieën voor autostoeltjes

Fabrikanten van autostoeltjes voor kinderen maken deze in verschillende maten. Dat is natuurlijk niet meer dan logisch want kinderen groeien en voor verschillende leeftijden, lengtes en gewichten heb je andere stoeltjes nodig. De autostoelen kunnen worden onderverdeeld in vier verschillende categorieën:

welke autostoel
  • Categorie 0; leeftijd: 0-1 jaar, gewicht 0-13 kilo
  • Categorie 1; leeftijd 9 maanden-4 jaar, gewicht 9 tot 18 kilo
  • Categorie 1-2-3; leeftijd 9 maanden-12 jaar, gewicht 9 tot 36 kilo
  • Categorie 2-3; leeftijd 3 tot 12 jaar, gewicht 15 tot 36 kilo

Zo kun je ervoor kiezen steeds een andere autostoel te kopen als je kind groeit, maar er zijn ook modellen te koop die meegroeien met het kind en die je jarenlang gebruiken kunt.

Een autobedje of reiswieg kiezen

Als je kindje nog heel klein is of nog maar net geboren is het ook een optie om voor een speciaal autobedje te gaan. Hierin kan je kindje liggen in plaats van zitten zoals in een autostoeltje het geval is. Dit betekent dat de motoriek van je kindje zich beter kan ontwikkelen en hij of zij meer bewegingsvrijheid heeft. Deze bedjes lijken op een reiswieg en sommige exemplaren kunnen los geklikt worden uit de auto en op het onderstel van een wandelwagentje geplaatst worden. Dubbel functioneel dus en geschikt voor gebruik in en buiten de auto. Nadeel van deze autobedjes is dat ze nogal veel plek innemen op de achterbank (vooral lastig als er meer kinderen mee moeten) en je kind er snel uitgegroeid is. Ze zorgen er echter wel voor dat je baby comfortabel liggend mee op reis kan en er lekker in kan slapen.

Laat je altijd goed adviseren

Als je het zelf moeilijk vindt de juiste autostoel voor je baby te kiezen (niks gek want het aanbod is groot en erg gevarieerd), kun je het beste het volgende doen. Ga om te beginnen naar een of meer winkels waar ze deze producten verkopen, bekijk de verschillende modellen en laat je goed adviseren door iemand met verstand van zaken. Zo kun je de modellen vergelijken en  kom je met het autostoeltje dat helemaal aan jouw wensen en eisen voldoet thuis.

Kijk en vergelijk zelf ook online Liever nog even verder rondkijken? Kijk dan zeker eens online bij aanbieders van autostoeltjes wat ze allemaal te koop hebben. Zo kun je natuurlijk ook altijd goed vergelijken. Heb je nu iets gezien dat je wel wat lijkt? Dan kun je het autostoeltje natuurlijk bij de webshop bestellen maar het is verstandig het toch altijd eerst even in het echt te gaan bekijken zodat je weet wat je in huis haalt. Veiligheid staat voorop bij een autostoeltje en je

kunt nog zo’n mooi en leuk exemplaar online gezien hebben, als het in het echt net niet is wat je ervan verwacht, kies je beter een ander uit.

Kijk naar de resultaten van tests met autostoeltjes

Het is altijd slim om, voordat je een autostoeltje aanschaft, de resultaten van diverse tests die gedaan zijn met de stoeltjes te bekijken. Deze vind je onder andere op de website van de Consumentenbond, de ANWB en andere testinstanties. In deze tests wordt bekeken en beoordeeld hoe de stoeltjes werken, voor welke leeftijd en gewicht ze geschikt zijn, wat de voor- en nadelen ervan zijn en nog veel meer. Zo weet jij als consument ook direct beter welke eigenschappen het autostoeltje heeft en kun je beoordelen welke het beste bij je past en geschikt is voor je kindje. De tests bevatten ook vrijwel altijd een Top van stoeltjes die het beste uit de test komen dus daaruit kun je zeker ook een keuze maken.

Kijk ook eens of een draaibare autostoel wat voor je kindje is

Als je het jezelf ook een beetje makkelijker wilt als je je kindje in de auto wilt zetten of deze eruit wilt halen, is het aan te raden eens te kijken bij de draaibare autostoeltjes. Deze zijn er in twee soorten: een vaste draaiende autostoel en een uitneembare draaibare autostoel. De namen zeggen het eigenlijk al: de vaste stoel laat je in de auto zitten en de losse haal je eruit en kun je op het onderstel van een wandelwagentje vastklikken of in een andere auto zetten. Altijd handig natuurlijk als jullie meer auto’s hebben. De draaibare autostoeltjes kunnen bevestigd worden op een draaibare base en kunnen 360 graden gedraaid worden. Als ze met een gordel worden bevestigd, kunnen ze 90 graden draaien. Hiervoor zijn speciale gordels te koop.

Autostoeltje dat je op de bijrijdersstoel kunt plaatsen

Koop je nu liever meteen een autostoeltje waar je je kindje in meeneemt dan een autobedje? Dan kun je er toch voor zorgen dat het goed past en je je baby veilig mee kunt nemen. Is het geheel net wat groot? Dan koop je er een speciaal inzetstuk voor zodat de baby toch veilig en comfortabel ligt. Veel autostoeltjes kun je met één hand verstellen om het je kindje zo makkelijk mogelijk te maken. Als je ervoor kiest een stoeltje zoals een Maxi Cosi te gebruiken, kun je deze ook op de bijrijdersstoel plaatsen. Zo kun je je kindje goed zien en als je het stoeltje achterstevoren zet, is dat ook nog eens het veiligste. Wel even de airbag aan die kant uitschakelen maar dat is zo gepiept en jullie kunnen veilig op pad gaan.