Wat is belangrijk om op te letten als je een autostoeltje voor een baby koopt?

Autostoeltje voor een baby kopen?

Als jullie gezinsuitbreiding krijgen, is dat natuurlijk super leuk. In de periode voordat de baby er is, kun je al veel kopen dat je nodig hebt als het kindje zich eenmaal aankondigt. Omdat ook de baby in de auto veilig vervoerd moet worden, is het belangrijk dat je een goede autostoel voor een baby aanschaft. Heb je dit nog nooit eerder gedaan en weet je niet goed waarop je moet letten? Lees dan deze tekst eerst door en gebruik onze tips goed zodat je de juiste keuze maakt bij een baby autostoeltje.

Verschillende categorieën waarin autostoeltjes worden ingedeeld

Het is belangrijk om te weten dat autostoeltjes door fabrikanten voor verschillende leeftijden worden gemaakt en dat het mede afhankelijk van het gewicht van het kindje is, voor welke stoel en uitvoering je kiest. Autostoeltjes worden door fabrikanten onderverdeeld in verschillende groepen: 0, 1, 1-2-3 en 2-3. Hierbij wordt rekening gehouden met de lengte en het gewicht van je kindje. Als je voor een pasgeboren baby een autostoeltje zoekt, vind je deze in de categorie 0. Deze is voor kindjes van 0 tot 1 jaar, waarbij het gewicht gaat van 0 tot 13 kilo. Zoek je een stoeltjes voor een kindje vanaf 9 maanden? Dan zijn die ook te vinden in de categorieën 2 en 1-2-3. De laatste houdt in dat je langere tijd met hetzelfde autostoeltje kunt doen.

Kies altijd voor veiligheid

Een autostoeltje voor een baby wordt altijd gekeurd en voldoet aan bepaalde Europese normen. Dit is dan ook verplicht, net zoals dat het verplicht is je kind tot een bepaalde leeftijd in een zitje te vervoeren in de auto en dat het zeker niet zonder mee mag reizen. Als je voor een goed stoeltje gaat kijken, houd er dan rekening mee dat deze niet bepaald voordelig zijn maar erop besparen is niet slim want veiligheid staat voorop bij dit product. Kies een goed passend en veilig autostoeltje voor je baby zodat deze altijd mee kan en je je geen zorgen hoeft te maken dat je kindje niet goed of niet veilig vast zit. Beetje kleiner budget? Spaar nog even door of kies voor een net wat ouder, doch ook veilig model. Daar is niks mis mee natuurlijk.

Draaibare autostoeltjes

Een draaibaar autostoeltje voor een baby is verkrijgbaar in twee uitvoeringen:

  • Als vaste draaibare autostoel; deze laat je in de auto zitten en kan niet geplaatst worden op het onderstel van een kinderwagen.
  • Als uitneembare draaibare autostoel; deze kun je er makkelijk uithalen en op een wandelwagentje plaatsen. Deze stoel is dus dubbel functioneel en zowel in als buiten de auto te gebruiken.

In veel manieren te plaatsen, ook achterwaarts Draaibare autostoeltjes zijn in de categorie 1 en 2 verkrijgbaar. Deze stoeltjes hebben het volgende voordeel dat ze tot tot maximaal 360 graden kunnen draaien (indien ze vastgezet moeten worden met de autogordel is dat tot 90 graden) en dit betekent dat je ze zowel voorwaarts als achterwaarts in de auto kunt plaatsen. Indien je het autostoeltje op de bijrijdersstoel plaatst, is achterwaarts de meest veilige manier om dit te doen. Zo zit het kind namelijk het veiligste, mocht er een ongeluk gebeuren. Dit is zeker aan te raden om te doen wanneer het nog een klein kindje betreft. Schakel wel altijd de airbag aan de bijrijderskant uit als je daar een autostoeltje plaatst. Mocht deze namelijk uitklappen tijdens een botsing,

autostoeltje voor baby

harde klap of wanneer je onverwacht heel hard moet remmen, dan kan dat gevaar opleveren omdat je kindje kan stikken in de airbag. De airbag uitschakelen is eenvoudig te doen in de meeste auto’s met één druk op de knop.

Beter voor jezelf en ook een stuk handiger

Een tweede voordeel van een draaibaar autostoeltje is dat je dit zo kunt draaien dat je zelf niet helemaal voorover gebogen hoeft te staan om je kindje in de stoel te zetten of deze eruit te halen. Als je de stoel kunt draaien, is het natuurlijk veel makkelijker het kindje erin te zetten of eruit te halen gaat dit sneller. Zo kun je je kind op een drukke parkeerplaats meteen veilig vastzetten in de auto zonder dat je jezelf daarbij in allerlei bochten hoeft te wringen. Bij veel stoeltjes heb je slechts één hand nodig om de stoel te verstellen en ervoor te zorgen dat je kindje veilig en comfortabel ligt en zit. Zeker als je kindje wat groter en zwaarder wordt, vormt het een belasting voor je eigen rug om het veilig in de stoel te zetten dus als deze draaien kan, is dat natuurlijk ideaal.

Bekijk hoe autostoeltjes uit een bepaalde test komen

Hoe maak je nu de juiste keuze als je een autostoeltje wilt kopen? Kijk eerst altijd goed wat er allemaal te koop is en vraag advies in een winkel, zeker als het zelf moeilijk vindt en niet goed weet waar je allemaal naar moet kijken. Voor elk kinderstoeltje in een auto, dus ook voor een baby, geldt dat dit aan bepaalde Europese veiligheidsnormen moet voldoen. Autostoeltjes worden aan testen onderworpen zodat ze voldoende veiligheid bieden en ook nog eens handig in het gebruik en comfortabel zijn. De stoeltjes krijgen een keurmerk dus zorg ervoor dat je een model kiest dat aan alle eisen voldoet.

Veel informatie inwinnen en modellen met elkaar vergelijken

Als je op zoek bent naar een goed autostoeltje, weet dan ook dat deze met regelmaat worden getest door instanties zoals bijvoorbeeld de Consumentenbond en de ANWB. Uit deze testen blijkt wat de voor- en nadelen van bepaalde stoeltjes zijn en er staat altijd uitgebreid in testresultaten beschreven waaraan de autostoeltjes voldoen en wat je ervan mag verwachten. In deze resultaten staat duidelijk aangegeven hoe de stoeltjes zijn en wat je ermee kunt. Zo kun je bijvoorbeeld lezen wat ze wegen, voor welke leeftijd ze geschikt zijn, hoe ze versteld kunnen worden en meer. Zo lees je ook meteen welke stoeltjes als beste uit de test komen en kun je je keuze daarop baseren.

Ook makkelijk een zonnescherm of autostoelbeschermer en voetenzak