Autostoel zonder Isofix

Autostoel zonder Isofix? 5 tips om de ideale autostoel te kopen

Als je een autostoel zonder Isofix heb of wil kopen dan hoeft het geen probleem te zijn om de autostoel veilig te bevestigen in je auto. Je kunt namelijk ook de gordel gebruiken om de autostoel te bevestigen zodat je je kleintje veilig kunt vervoeren onderweg. Hieronder tref je 5 handige tips aan die je kunt gebruiken als je de ideale autostoel wilt kopen.

Autostoel zonder Isofix

Er zijn verschillende soorten autostoeltjes verkrijgbaar op de markt tegenwoordig voor kinderen, waaronder ook een autostoel zonder Isofix. Heeft je autostoel of je auto geen Isofix, aansluiting dan kun je de stoel alsnog in je auto bevestigen op een veilige en comfortabele manier door middel van de gordel. In de meeste auto’s gebouwd vóór 2005 moet je de gordel gebruiken om de autostoel vast te maken, aangezien bij auto’s die wat ouderwets zijn er geen Isofix is. Ga je een nieuwe autostoel kopen, dan moet je goed letten op bepaalde zaken zodat je het maken van een miskoop voorkomt. Denk zo aan zaken als de soort stoel, de leeftijd van het kind, de lengte, het gewicht, de plaatsing, de extra opties, de prijs en natuurlijk ook de kwaliteit.

Tip 1: Type en leeftijdscategorie

Als je een autostoel zonder Isofix wilt kopen voor je kleine, dan heb je de keuze uit verschillende types. De meest bekende soorten autostoelen zijn de babyautostoel, de meegroeistoel, de peuter autostoel en de zitverhoger met rugleuning. Er zijn echter nog meer soorten kinderstoelen die elk andere kenmerken en eigenschappen hebben. Ook het prijskaartje kan enorm verschillen afhankelijk van welke autostoel je kiest. Welke soort autostoel je moet kopen, hangt naast de lengte en het gewicht van het kind vooral ook af van de leeftijd. Autostoeltjes worden vaak in verschillende leeftijdscategorieën verdeeld, waaronder 0 tot 1 jaar, 0 tot 4 jaar, 0 tot 12 jaar, 1 tot 12 jaar en 4 tot 12 jaar. Na 12 jaar hoeft het kind geen autostoel meer te gebruiken.

Autostoel zonder Isofix

Tip 2: Lengte en gewicht

Hoe lang het kind is speelt een grote rol bij het kopen van een autostoel, vooral als het gaat om een autostoel zonder Isofix. De meeste autostoelen worden in bepaalde categorieën verdeeld op basis van gewicht. Hierbij heb je bij de meeste merken 3 opties, namelijk tot 75 centimeter voor baby’s, 70 tot 105 centimeter en 100 tot 150 centimeter. Het gewicht van het kind bepaald overigens ook welke autostoel je moet kopen. Voor baby’s en peuters zijn autostoelen van 0 – 13 en 9 – 18 kilogram geschikt. Kinderen die wat groter zijn, hebben meer aan een autostoel van 9 tot 36 centimeter of 15 tot 36 centimeter.

Tip 3: De plaatsing

Ook de plaatsing van het autostoeltje is belangrijk als je een autostoel zonder Isofix hebt. Je wilt immers dat je kindje zo veilig en stabiel mogelijk vast zit tijdens het rijden en dat je kleine van de zijkanten en achterin optimaal beschermd is mocht er sprake zijn van een aanrijding. De meest populaire keuzes die je hebt als je een autostoel in je auto wilt plaatsen zijn achterwaartse plaatsing en voorwaartse plaatsing, al zijn er ook autostoelen die zowel voor- als achterwaarts geplaatst kunnen worden. Heb je overigens een autostoel zonder Isofix, dan kun je de kinderstoel meestal bevestigen met een 5-puntharnasgordel of een reguliere autogordel.

Tip 4: Extra opties

Als je de ideale autostoel wilt kopen, dan kun je vaak kiezen uit talloze extra opties. Denk zo aan draaibare autostoeltjes, autostoeltjes met een slaapstand of autostoelen die in breedte verstelbaar zijn. Je kunt ook denken aan autostoeltjes die voorzien zijn van een bekerhouder, een houder om een iPad in te zetten voor entertainment onderweg of die vakjes hebben speciaal om klein speelgoed in te doen. Elk van deze extra opties brengt een ander kostenplaatje met zich mee.

Tip 5: De prijs en kwaliteit

Wat je voor een autostoel betaalt, hangt af van een aantal factoren. Denk zo aan het merk van de autostoel, de soort autostoel die je uitkiest, het materiaal van de autostoel en natuurlijk de extra opties die je uitkiest. Het is altijd verstandig om eerst een vergelijking te maken van meerdere exemplaren zonder Isofix. Zo kom je namelijk te weten welke autostoel de laagste prijs heeft en qua kwaliteit het beste is. Dit is de beste manier om de ideale autostoel te kopen voor je kindje.

Kom je er niet uit om een autostoel zonder Isofix te kiezen.

Vind je het alsnog moeilijk om de ideale autostoel uit te kiezen voor je kind? Dan hebben wij een ander idee naast het volgen van de bovenstaande tips, namelijk het aanvragen van professioneel advies. Je kunt om deskundig advies vragen aan een specialist, welke je vervolgens kan aangeven welk kinderstoeltje het beste past bij je kind, je auto en je budget. Zo weet je zeker dat je investeert in het juiste autostoeltje.