Autostoel met gordel alles wat je moet weten

Autostoel met gordel, alles wat je moet weten

Als je een autostoeltje gaat kopen voor je (pasgeboren) kind zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Er is namelijk een erg brede keuze aan verschillende stoeltjes op de markt gebracht, elk met zijn eigen kenmerken. Daarnaast moeten de autostoeltjes ook voldoen aan enkele regelgevingen en wetten. Het is verstandig om je eerst te gaan oriënteren voordat je op zoek gaat naar een goed kinderzitje. Er zijn namelijk veel meer dingen waar je op moet letten dan de meeste mensen denken. Een autostoel met gordel is de meest universele optie.

Waarom autostoeltjes verplicht zijn

Sinds het stijgen van de populariteit van auto’s zijn autozitjes steeds verder ontwikkeld. De zitjes dienen als bescherming voor een kind in de auto. Vroeger werd de auto vaak alleen gebruikt voor woon- en werkverkeer, maar nu auto’s ook voor het plezier worden gebruikt was er een oplossing nodig voor het vervoeren van kinderen. Daarom zijn de kinderzitjes op de markt gebracht. Deze autostoeltjes zorgen ervoor dat het kind veilig mee kan reizen in de auto en minder snel verwondingen of letsel oploopt in het geval van een ongeluk. De stoeltjes bieden bescherming en zorgen ervoor dat de kinderen comfortabel kunnen blijven zitten in de auto.

De autozitjes zijn ervoor bedoeld om het kind te beschermen in de auto. De reden dat deze zitjes op de markt zijn gekomen is dat de bescherming tegen ongevallen in auto’s ontworpen is voor volwassenen. De autogordels zijn gemaakt voor volwassenen, de zittingen en natuurlijk ook de airbags. Het grote nadeel hiervan is dat kinderen dus niet veilig mee kunnen rijden. Het kinderzitje zorgt ervoor dat kinderen comfortabel in de auto kunnen zitten en ook op de meest veilige manier meereizen. In het geval van een ongeluk weet je dat het kind optimaal is beschermd.

Er zijn een aantal regels opgesteld om de kwaliteit van de autozitjes hoog te houden. Het is verplicht voor kinderen tot de 12 jaar of onder de 135cm om in een kinderzitje te zitten. Daarnaast zijn er ook nog een aantal extra regels. Zo moet een kind van onder de 15 maanden bijvoorbeeld achterwaarts rijden. Dit houdt in dat het stoeltje naar de achterkant van de auto kijkt. Dit is om het nekje en hoofd van je kind optimaal te beschermen in het geval van een ongeluk. Zo hou je het kind veilig in de auto.

Autostoel met gordel, wat houdt het in?

Een autostoel met gordel wordt door middel van de gordel vastgemaakt aan de auto. De driepuntsgordel van de auto zorgt ervoor dat het zitje goed blijft zitten wanneer de auto aan het rijden is. Het voordeel van de autostoeltjes met gordel is dat ze in elke auto kunnen worden geplaatst. In het geval van autostoeltjes die gebruik maken van andere technieken kan het namelijk zo zijn dat het zitje te groot of te klein is voor de auto of dat het systeem helemaal niet aanwezig is in de auto waar je in wilt rijden.

De autozitjes met gordel zijn ervoor gemaakt om vast te zetten door middel van een gordel. De bevestigingspunten zijn duidelijk aangegeven zodat je de gordel op de juiste manier kan verbinden met het zitje. Dit zorgt ervoor dat het zitje goed vast zit en niet te veel beweegt in het geval van een ongeluk of botsing. De stoeltjes zijn zo ontworpen dat het kind zo goed mogelijk beschermd wordt in het geval van een ongeluk. Er zijn ook verschillende categorieën autozitjes die gemaakt zijn voor kinderen van verschillende leeftijden

Kies het juiste autozitje voor je kind

Een van de nieuwe regels die ontstaan zijn tijdens het verbeteren van de bescherming van kinderzitjes is het beoordelen van de zitjes op basis van lengte. Eerder werd dit vaak gedaan op basis van gewicht. De lengte van de kinderen is belangrijk zodat ze comfortabel kunnen zitten in de auto. Daarnaast hebben de meeste zitjes ook extra ondersteuning bij het hoofd van het kind en de nek, omdat dit de meest kwetsbare punten zijn. Als het kind te klein of te lang is voor het zitje werkt deze bescherming natuurlijk niet zoals het hoort.

Er zijn tegenwoordig ook verstelbare autozitjes. Deze zitjes kunnen meegroeien met het kind en zorgen ervoor dat je niet na een aantal jaar moet veranderen van kinderzitje. Autostoeltjes zijn namelijk verplicht tot een bepaalde leeftijd en lengte. Door een kinderzitje te kiezen die meegroeit met je kind hoef je maar een stoeltje te kopen voor bepaalde leeftijden. Bij de productomschrijvingen van de kinderzitjes wordt vaak al aangegeven voor welke lengtes, gewichten en gemiddelde leeftijden de stoeltjes geschikt zijn. Aan de hand hiervan kan je het juiste kinderstoeltje kiezen voor jouw kind.

Het nadeel van kinderzitjes is dat deze misschien niet in je auto passen. Om dit na te kijken kan je het beste langs een winkel gaan en het autozitje uitproberen. Zo weet je direct of het kind comfortabel kan zitten in het stoeltje en dat deze is geschikt is voor de lengte. Daarnaast weet je ook direct hoe het zitje in de auto gezet kan worden, hoe deze in je auto past en dus of dit wel echt het juiste zitje is voor in je auto.

De voor- en nadelen van een autostoel met gordel vastmaken

Het grote voordeel van dit type autostoeltjes is dat de stoeltjes vast kunnen worden gemaakt in elke auto, mits er gordels aanwezig zijn op de achterbank. Daarnaast zijn dit type autostoeltjes vaak ook een stuk goedkoper vergeleken met andere autostoeltjes. Als je bijvoorbeeld van plan bent om twee verschillende auto’s te gebruiken met het autostoeltje en een van de auto’s bezit over een andere aansluiting, maar de tweede auto niet kan je het beste kiezen voor een autostoeltje die vastgemaakt kan worden met een autogordel. Er zijn echter wel een aantal nadelen die komen kijken bij dit type aansluiting.

Een van de nadelen is dat het vaak lastig is om het autostoeltje vast te zetten met een gordel. Je moet vaak goed nakijken of het stoeltje wel echt goed vast zit en geen enkele kant op kan. Als de gordel niet strak genoeg is aangetrokken kan het namelijk voorkomen dat het stoeltje niet de optimale bescherming biedt in het geval van een botsing. Daarnaast kan het ook zijn dat de gordel van je auto niet lang genoeg is om het autozitje vast te maken. Dit kan ervoor zorgen dat het autostoeltje niet vastzit. Dit brengt allemaal veiligheidsrisico’s met zich mee.

Het is namelijk aangetoond dat autostoeltjes die op een andere manier bijvoorbeeld met Isofix vast zitten een hogere bescherming bieden vergeleken met de autostoeltjes met gordel. De keuze is afhankelijk van je budget, in welke auto je van plan bent om het zitje te plaatsen en of de gordel in je auto lang genoeg is.