Een autostoel voor je baby kopen

Een autostoel voor je baby kopen? 5 punten waar je op moet letten!

Wil je een autostoel voor je baby kopen, dan zijn er verschillende zaken waar je op moet gaan letten. Niet elk model autostoel is namelijk geschikt voor elk kind en daar komt nog bij dat er verschillende opties zijn waar je voor kunt kiezen. Lees de tekst hieronder door om te weten wat de 5 belangrijkste punten zijn waar je op moet letten als je een autostoel voor je baby gaat kopen.

Een autostoel voor je baby kopen

Is je gezin onlangs uitgebreid met een extra familielid? Wij willen je alvast feliciteren met de komst van je nieuwe baby. Na de geboorte ga je een autostoeltje voor je baby kopen zodat je het kindje veilig kunt vervoeren in je auto. De veiligheid van een babyautostoel is cruciaal als je je kind op een comfortabele en veilige manier wilt beschermen onderweg in de auto. Autostoeltjes moeten op basis van lengte of gewicht worden afgestemd, waardoor je niet zomaar de eerste de beste autostoel moet kopen. Volgens de wet moet elk kind tot de lengte van 1,35 meter vervoerd worden in een goedgekeurde autostoel.

1.     Let op de veiligheidsnorm

Eén van de cruciale punten waar je op moet letten als je een autostoel voor je baby koopt, is de veiligheidsnorm. Je wilt je kleintje immers zo veilig mogelijk onderweg mee kunnen nemen in de auto. Bij oude stoeltjes geldt een R44 norm, welke nog gebruikt kan worden in deze tijd. Helaas begint deze norm langzamerhand uit de winkelschappen te verdwijnen en wordt de R44 norm door de vernieuwde norm verplaatst: de i-Size norm. Tegenwoordig wordt de i-Size norm gebruikt, een norm die gebaseerd is op basis van de leeftijd, de lengte en het gewicht van het kind. Volgens onderzoek zou deze nieuwe norm vele malen veiliger, comfortabeler en gebruiksvriendelijker zijn.

2.     De bevestiging

De autostoel voor je baby kun je bevestigen op twee manieren, namelijk met de gordel of met een Isofix klik-systeem. Moderne auto’s die gebouwd zijn na 2005 beschikken vrijwel allemaal over een Isofix aansluiting, aangezien deze aansluiting vele malen veiliger is dan als je de kinderstoel met de traditionele gordel vast zet. Je kunt de bevestigingspunten vaak tussen de rugleuning en de zitting vinden als je als nog een ouderwetse auto hebt die geen Isofix aansluiting heeft. Let overigens goed op of je een driepuntsgordel of een vijfpuntsgordel hebt, aangezien de bevestigingswijze verschilt per soort gordel. Onthoud verder dat hoe meer punten de bevestiging, des te veiliger je baby vervoerd wordt in je auto, een autostoel zonder isofix kan met de gordel bevestigd worden

baby autostoeltje

3.     De soort en de bekleding

Nog een belangrijk punt is de soort autostoel en de bekleding van het stoeltje. Welk kinderstoeltje je nodig hebt, hangt voornamelijk af van het gebruik, de leeftijd en het gewicht. Gebruik je de autostoel amper, dan heb je overigens weinig extra accessoires nodig. Vergeet niet om ook op de bekleding van de autostoel voor je baby te letten. Baby’s morsen namelijk vaak met drinken, ze spugen of kunnen overgeven als ze wagenziek worden. Kies voor een bekleding die gemakkelijk afneembaar en te reinigen is. Ook handig is als je de bekleding kunt afwisselen zodat je de kleuren kunt variëren.

4.     Het gewicht

Het gewicht van het stoeltje is ook van groot belang. Je gaat het stoeltje namelijk vaker moeten tillen, wat het kopen van een zware kinderstoel niet prettig maakt. Het gebeurt namelijk vaak dat je ergens ver moet parkeren en dan moet lopen naar je bestemming met de kinderstoel in de hand, inclusief je (slapende) baby. Vergeet niet dat je ook rekening moet houden met het gewicht van je baby als je de kinderstoel moet optillen. Een baby weegt ook een aantal kilo, wat het totale gewicht flink op kan voeren.

5.     De timing

Koop het kinderstoeltje ruim op tijd. De meeste mensen kiezen ervoor om de stoel te kopen voor de 37 weken voorbij zijn. Rond deze periode kan de bevalling op elk moment starten, waardoor de baby de kinderstoel al gauw nodig gaat hebben om vervoerd te worden in de auto. Dit geldt zowel als je in het ziekenhuis of thuis gaat bevallen, aangezien je altijd veilig moet kunnen rijden met je baby. Als je een babystoeltje gaat kopen, kies dan niet voor de eerste de beste optie die goedkoop is. Besparen op de kosten is natuurlijk aantrekkelijk, maar kies het veiligste voor je baby en ga voor hoogwaardig kwaliteit.

Baby autostoeltje van goed kwaliteit kosten iets meer dan stoelen van minder goed kwaliteit, maar ze gaan dan ook langer mee. Wil je de beste autostoel kopen, dan is het maken van een vergelijking een verstandig idee. Vergelijk meerdere goede babystoelen op basis van prijs en kwaliteit. Kies vervolgens voor de autobabystoel met de meest voordelige prijs en de beste kwaliteit. je kan ook een tweedehands autostoel kopen maar wees daar wel voorzichtig mee en kijk goed naar de labels die eropzitten