Welk autostoeltje past er bij jouw kindje zijn leeftijd?

Welk autostoeltje past er bij jouw kindje zijn leeftijd?

Wanneer je je kind vervoerd met de auto wil je natuurlijk dat dit op een veilige manier gebeurt. Dit doe je met een veilig autostoeltje. Alleen er zijn heel veel verschillende soorten autostoeltjes te vinden. Zo zijn alle verschillende stoeltjes ingedeeld op leeftijd, lengte of juist op gewicht van je kind. Hoe weet je nu welke er veilig is en welke autostoel voor welke leeftijd is? We gaan het je allemaal uitleggen!

De regels voor autostoeltjes

De hoofdregel in Nederland, en in vele gevallen ook het buitenland, is dat kinderen kleiner dan 1,35 in een autostoeltje met een Europees keurmerk moeten zitten. Hier in zitten ze het veiligst in de auto. Het autostoeltje moet je kind beschermen wanneer je een ongeluk krijgt en verkleint de kans op het oplopen van letsel bij bijvoorbeeld een frontale botsing. 

Goedgekeurde autostoelen herken je aan de ECE labels. Het autostoeltje waar ze in zitten moet aangepast worden aan de lengte en gewicht van het kind. Hoe je welke autostoel voor welke leeftijd kiest kun je aan de hand van zo’n label doen. Welk label er voor welke leeftijd, gewicht of lengte geld, zal altijd duidelijk staan bij de productomschrijving van een autostoel.

Volwassenen en kinderen die langer zijn dan 1,35 moeten gebruik maken van de veiligheidsgordel in de auto. Er zijn voor kinderen enkele uitzonderingen gemaakt op deze regels. Zo mag een kind van 3 ook een autogordel gebruiken in plaats van een kinderbeveiligingssysteem als er op de achterbank al 2 andere autostoelen zijn aangebracht, waardoor er geen ruimte is voor een derde. Ook mag er in incidentele gevallen een autogordel gebruikt voor een kind vanaf 3 jaar, als hij vervoerd wordt door een ander persoon dan zijn ouders. Dit wordt alleen toegelaten wanneer het voor een korte afstand is en de bestuurder geen autostoeltje bij zich heeft.

Dit is natuurlijk niet veilig, maar de kans dat er wat gebeurd is klein. Toch zit het gevaar in een klein hoekje en mag dit echt alleen incidenteel zijn. Onder incidenteel verstaan we dan bijvoorbeeld wanneer je kinderen tijdens een verjaardagsfeestje vervoerd over een korte afstand, naar bijvoorbeeld het zwembad. Wanneer je als opa en oma bijvoorbeeld wekelijks op je kleinkind past, dan is er geen sprake meer van incidenteel en moet er dus wel een autostoel gebruikt worden.

Wanneer welke autostoel?

De veiligheid van je kind is het belangrijkste. Je kind moet dan ook goed in de autostoel passen. Wanneer je kind te groot wordt voor de stoel en met zijn hoofd er bovenuit komt, dan wordt het tijd voor een nieuwe autostoel. In dat geval baseer je het kopen van een nieuwe autostoel dus niet op gewicht, maar op lengte. Soms komt het namelijk voor dat het kind niet qua gewicht, maar qua lengte te groot is geworden voor de stoel.

Bij het kiezen van een autostoel is het dus altijd aan te raden om de beschrijving goed te lezen voor welke lengte of welk gewicht hij geschikt is. Voor de stoeltjes die op lengte ingedeeld zijn spreekt dit redelijk voor zich. Er wordt in de beschrijving aangegeven tussen welke lengtes je kind moet zitten voor deze stoel. De autostoeltjes die op gewicht ingedeeld zijn worden onderverdeeld in groep 0, 0+, I, II, II. Maar welke autostoel voor welke leeftijd?

Groep 0 is de groep van 0 tot 10 kg. Deze groep wordt eigenlijk bijna nooit meer verkocht, omdat groep 0+ deze groep ook opvangt. Groep 0+ is namelijk van 0 tot 13 kg. Deze groep is voor de allerkleinsten. Deze worden tegen de rijrichting in gemonteerd. Zo bieden ze goede bescherming en steun aan het hoofdje en de nek wanneer er een frontale botsing veroorzaakt wordt. De stoeltjes worden met de autogordel of met isofix vastgezet in de auto. Wanneer je kind zwaarder dan 13 kg of met zijn hoofdje boven de zitschaal uitsteekt, is het tijd om een opvolgend stoeltje aan te schaffen.

Hierna kom je in groep I. Deze zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 en 18 kg. Deze stoeltjes worden meestal in de rijrichting gemonteerd. Zo kun je beter je kind in de gaten houden tijdens het rijden. Ook deze worden weer makkelijk vastgezet met de autogordel of met isofix. De autostoel is uitgerust met een eigen gordelsysteem wat we ook wel een vanglichaam noemen.

Voor de veiligheid van je kind moeten zowel het gordelsysteem als het vanglichaam goed aansluiten aan het lichaam. Zo zit je kindje goed en veilig vast. Soms wordt er nog gekozen om ook de stoeltjes van groep I nog tegen de rijrichting in te monteren. Dit is eigen keuze, maar door de goede ondersteuning zijn de belasting op het hoofdje en de nek al lager bij een frontale botsing. Ook zijn er autostoeltjes met ingebouwde airbag voor je kind. Wanneer je het nog spannend vindt om de autostoel in de rijrichting te monteren, dan kan een autostoel met airbag je misschien een veiliger gevoel geven. 

Als laatste de groep II en III. Groep II is voor kinderen van 15 tot 25 kg en groep III voor kinderen van 22 tot 36 kg. Deze 2 groepen worden vaak samengevoegd in 1 stoeltje, namelijk de zogenaamde zitverhoger. Deze zul je zowel tegen met dan wel zonder rugleuning. Ook wordt het kind in deze zitverhoger vastgezet met een 3-punts gordel. De rugleuning is belangrijk voor je kindje, aangezien deze zijdelingse bescherming biedt aan het hoofd en de romp. Ook is hij voorzien van een gordelgeleider. Zo wordt de schoudergordel goed op het lichaam gepositioneerd. Je kunt daarom ook beter een zitverhoger met rugleuning hebben. Zo weet je zeker dat de gordel goed valt en daardoor goed beschermd.

Niet ingedeeld per leeftijd

Zoals je hebt kunnen lezen worden de autostoeltjes niet ingedeeld op leeftijd, maar op gewicht op lengte. Dit omdat elk kind anders groeit en ontwikkeld. Kinderen van 2 jaar kunnen onderling namelijk erg verschillen in lengte of gewicht. Daarom wordt er gekozen om op deze manier de stoeltjes in te delen. Zo weet je altijd dat je een veilig en bijpassende autostoel voor je kind hebt!

Alles wat je moet weten over autostoel groep 1