Cybex autostoel

Cybex autostoel

Het is tegenwoordig verplicht voor kinderen onder de 12 of onder 135cm in een kinderzitje te zitten in de auto. Dit kinderzitje zorgt ervoor dat je kinderen veilig mee kunnen reizen en ook beschermd worden in het geval van een ongeluk. De verplichting van kinderzitjes is voor het eerst toegepast in Amerika in 1979. Vanaf 1985 was deze wet doorgevoerd in heel Amerika, en heeft ook Nederland bereikt. Sindsdien zijn er veel veiligheidsregels opgesteld waar het autozitje aan moet voldoen. Er bestaan tegenwoordig erg veel verschillende merken en soorten autostoeltjes gemaakt, zowel als Europese veiligheidsnormen om de veiligheid van een kind te bewaren in een voertuig.

De geschiedenis van het autostoeltje

De auto werd voor het eerst op de markt gebracht in 1908: de Ford Model T. Deze auto werd heel snel populair omdat de auto relatief goedkoop was en gemakkelijk was voor het rijden van lange afstanden. In 1933 was het eerste kinderzitje ontworpen. Dit zitje was ervoor gemaakt om de kinderen rustig te houden in de auto. De verhoging zorgt ervoor dat het kind beter in de gaten gehouden kan worden. Het eerste autostoeltje voor veiligheid werd in 1962 gebruikt, en in 1968 werd de eerste reclamecampagne voor veiligheidszitjes voor kinderen op de markt gebracht.

In 1971 werd in Amerika voor het eerst een regel vastgelegd waaraan veilige autostoeltjes moet voldoen. Tegenwoordig is een autozitje verplicht door heel Europa en Amerika. Het autostoeltje verkleint namelijk de kans op fatale en ernstige ongelukken. In 1990 werd de norm ISOFIX gelanceerd. Dit is een bevestigingspunt voor autostoeltjes die tegenwoordig te vinden is bij bijna elke nieuwe auto. Deze techniek zorgt ervoor dat het zitje direct is verbonden aan het chassis van de auto en voorkomt dus dat het stoeltje te veel beweegt in het geval van een ongeluk.

Een aantal jaren later, in 2013, is er een nieuwe veiligheidsnorm ontwikkeld. Deze veiligheidsnorm staat bekend als ECE-R129, ofwel i-Size. Deze regels hebben betrekking tot kinderzitjes voor kinderen onder de 15 maanden oud. Het belangrijkste punt van deze norm is dat kinderen tot 15 maanden achterwaarts moeten vervoerd. In het geval van een aanrijding wordt het hoofdje en de nek van het kind beter beschermd. Hierdoor wordt er een stuk minder schade veroorzaakt. Uit testen is namelijk gebleken dat de krachten op het nekje van je kind bij een frontale botsing op een achterwaarts autostoeltje vijf keer zo laag is.

cybex autostoel

Cybex autostoeltjes, bekroond voor kinderveiligheid

De autostoeltjes van CYBEX worden ontwikkeld volgens de hoogste veiligheidsnormen rond kinderzitjes. De stoeltjes staan tegenwoordig bekend om zijn award winnende autostoelen en zijn gemaakt voor comfort en veiligheid. Er zijn verschillende soorten CYBEX autostoelen te vinden op de markt. Ook zijn de autozitjes heel stijlvol. Van eerste thuisreis voor een baby tot stoelverhogers voor schoolritten met kinderen die al op de basisschool zitten, voor elke leeftijd zijn er kinderzitjes beschikbaar gemaakt door het merk. Goede autostoeltjes hoeven niet altijd duur te zijn. Daarom zijn er ook verschillende lijnen die worden aangeboden door het bedrijf.

Er zijn drie productlijnen waaronder de CYBEX autostoeltjes vallen. Het idee van deze lijnen is dat er een voor elk budget een veilig autozitje op de markt is te vinden. De beschikbare lijnen bij CYBEX zijn silver, gold and platinum. Vanzelfsprekend is de platinum lijn het duurste met meer keuze in luxere autostoeltjes en prijswinnende of innovatieve autostoelen. Daarnaast zijn er ook verschillende autozitjes geschikt voor allerlei leeftijden. Het grote verschil tussen de producten tussen de verschillende lijnen is het comfort, de extra opties en natuurlijk het ontwerp zelf. Over veiligheid hoef je geen zorgen te maken bij het aanschaffen van een autostoel van CYBEX.

Over het algemeen zijn de autostoeltjes ingedeeld in een aantal verschillende groepen volgens de UN R44/04 norm. De groep 0+ is geschikt voor kinderen met een gewicht tot 13 kg (0 tot 18/24 maanden). Groep 1 stoelen zijn geschikt voor kinderen tussen 9 en 18 kg (9 maanden tot 4 jaar) en de groepen 2/3 zijn geschikt voor kinderen tussen de 15 en 36 kg (3 tot 12) jaar. Er zijn ook stoelen die bijvoorbeeld de groep 0 en groep 1 samenpakken, zowel als stoelen die de groep 1, 2 en 3 samenpakken. Op de website van CYBEX kan je deze stoeltjes gemakkelijk vinden.

De verschillende soorten kinderzitjes van de Cybex autostoel

Er zijn verschillende soorten kinderzitjes die worden aangeboden door het merk CYBEX. Deze stoeltjes kunnen verschillen in leeftijd (zoals hierboven omschreven) maar ook in methode van installatie, budget en kleur. Zo hebben de meeste kinderzitjes die worden aangeboden door het merk een ISOFIX aansluiting zodat het kinderzitje gemakkelijk en veilig kan worden aangesloten. De kinderzitjes voor groep 0+ of groep 0+/1 zijn ontworpen om achteruit geïnstalleerd te worden om de optimale veiligheid voor het kind te bereiken. Deze stoeltjes hebben vaak een beugel zodat het stoeltje gemakkelijk met het kind in de auto kan worden getild en geïnstalleerd kan worden.

Deze kinderzitjes zijn ook te vinden met een steunpoot. Deze steunpoot zorgt ervoor dat het stoeltje minder ver naar voren beweegt in het geval van een frontale botsing. Zo zorg je voor extra stevigheid in het kinderzitje. De stoeltjes zijn vaak geschikt voor de groep 0+/1/2. De platinum en gold lijnen bezitten over deze toepassing. Deze steunpoot zorgt ervoor dat het stoeltje goed vast zit en geen kant op kan gaan in het geval van een ongeluk. Gepaard met de ISOFIX-norm zorgt dit voor een erg stabiel kinderzitje.

Het bedrijf biedt geen booster seats aan die enkel ontworpen zijn om het kind hoger te laten zitten. Hoewel de meeste kinderzitjes zijn gemaakt om de positie van het kind te verhogen zodat deze veiliger in de auto zit. Deze zitjes zijn namelijk niet ontworpen om het kind te beschermen op de meest kwetsbare plekken. Daarom is het een stuk verstandiger om een goed kinderzitje te gebruiken voor een ongeluk. De autostoeltjes van CYBEX zijn namelijk zo ontworpen dat alle kwetsbare onderdelen van het kind beschermd worden in het geval van een auto ongeluk.

Hoe je een autozitje veilig kan installeren

Het installeren van een autozitje is erg makkelijk als je auto bezit over ISOFIX. De ISOFIX beugels zitten tussen het zitvlak en de rugleuning van de autostoel en zijn verbonden aan het chassis van de auto om optimale stevigheid te garanderen. Als je een autostoel van CYBEX aanschaft vind je hier altijd een gebruiksaanwijzing bij. Deze gebruiksaanwijzing beschrijft hoe je het autostoeltje gemakkelijk en veilig vast kan maken in de auto. Het installeren van een autostoeltje gaat erg makkelijk.

installeren van een autostoeltje met ISOFIX

Het installeren van een autostoeltje met ISOFIX is erg makkelijk. Trek als eerst de bevestigingspunten van het onderstel. Vervolgens kan je het autostoeltje tegen de leuning om de punten vast te maken aan de ISOFIX punten. Vervolgens kan je (indien je kinderzitje er een heeft) de afsteunpoot uitrekken tot deze de bodem van de auto raakt. Vervolgens kan je het onderstel naar je toe draaien en de stoel vastklikken. Draai het kinderzitje in de gewenste richting en je kind zit vast. Dit is natuurlijk de meest algemene manier om een kinderzitje vast te maken, sommige modellen dienen echter anders vastgemaakt te worden.

De autostoeltjes hebben het aantal fatale auto-ongelukken voor kinderen flink omlaag gehaald. Waarom is er ook een wet gemaakt die kinderzitjes verplicht heeft gemaakt. Op deze manier worden er een stuk minder kinderen ernstig verwond met levenslange gevolgen door auto-ongelukken. Je kan daarom ook een boete riskeren als er geen kinderzitje te vinden in de auto. Rij veilig met je kind door Nederland met een kinderzitje van CYBEX!

De verschillende autostoel groepen

Tot een leeftijd van 12 of een lengte van 135 cm is het verplicht voor kinderen om mee te rijden in een kinderzitje. Het lengteverschil tussen een pasgeboren kind en een elfjarig kind is toch echt heel groot. Kinderzitjes zijn daarom niet universeel. De zitjes zijn gemaakt om kinderen van bepaalde groepen te beschermen op de meest optimale manier. Deze groepen ga je ook vaak tegenkomen als je van plan bent om een kinderzitje aan te schaffen. De groepen geven namelijk aan voor welke leeftijd de kinderzitjes zijn geschikt. Zo weet je zeker dat je het juiste zitje aanschaft.

Groep 0 en groep 0+ kinderzitjes

Stoeltjes die gemaakt zijn voor de groep 0 worden bijna nooit meer te koop aangeboden. Dit komt omdat de groep 0+ een grotere groep kinderen aanpakt. De groep 0 zijn in kleine aantallen op de markt te vinden en worden vooral gebruikt als pasgeborenen uit gezondheidsredenen moeten worden verplaatst. Deze groep omvat kinderen tussen de 0 en 10 kilogram.

De stoeltjes van groep 0+ zijn geschikt voor kinderen tussen de 0 en 13 kg. Dit is ook de reden waarom de groep 0 bijna overbodig is geworden. De groep 0+ autostoeltjes zijn voor de allerkleinste kinderen en zijn gemaakt om een goede ondersteuning te bieden voor kwetsbare gebieden zoals het hoofdje en de nek van het kind. Bij een frontale botsing wordt dit vaak extra ondersteund. Wanneer het kind te zwaar of te groot is. Deze stoeltjes worden vaak vastgemaakt me teen autogordel of andere systemen zoals ISOFIX. Het stoeltje kan met ISOFIX gemakkelijk worden vastgeklikt.

Kinderen tot 15 maanden oud horen in een kinderzitje te zitten die tegen de rijrichting in is geïnstalleerd. Dit is gedaan zodat het nekje en het hoofdje van je kind optimaal worden beschermd. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat je geen oogcontact kan houden met het kind. Er zijn hiervoor spiegeltjes gemaakt, hoewel deze nog niet geperfectioneerd zijn. Er worden echter wel betere en grotere spiegels uitgevonden waardoor het kind beter zichtbaar wordt en tegelijkertijd niet gevaarlijk zijn tijdens een ongeluk.

Groep I kinderzitjes

Groep een loopt van 9 tot 18kg. De kinderzitjes van groep 1 worden meestal in de rijrichting gemonteerd. Dit wordt ook gedaan door gebruik te maken van een autogordel of ISOFIX. Het is belangrijk dat het stoeltje zo goed mogelijk wordt geïnstalleerd om het kind veilig te houden. De stoeltjes zijn uitgerust met een eigen gordel of een vanglichaam. Deze systemen moeten strak tegen het lichaam aanliggen om het kind zo goed mogelijk te beschermen. De stoeltjes worden soms tegen de rijrichting gemonteerd om de stabiliteit voor de nek en het hoofd tijdens een botsing te verbeteren. Dit is echter vrijwel compleet eigen keuze.

De stoeltjes van groep 1 kunnen ook andere methodes bevatten die het hoofdje en de nek van je kind te ondersteunen tijdens een frontale botsing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een steunpoot. Deze poot wordt geplaatst op de bodem van je auto om ervoor te zorgen dat het stoeltje niet te ver naar voren beweegt tijdens een ongeluk. Dit wordt ook gedaan door gebruik te maken van een top-tether. Dit is een soort spanband die de bovenkant van het zitje ondersteund om ervoor te zorgen dat deze goed vastzit. Zo beweegt het stoeltje ook niet te ver naar voren in het geval van een frontale botsing.

Groep II en III kinderzitjes

Groep II en III worden vaak samengevoegd tot een groep. De groep II loopt van 15 tot 25 kilogram, en de groep III loopt van 22 tot 36 kilogram. De groepen worden samengevoegd in een stoeltje, de zitverhoger. Dit stoeltje wordt met een rugleuning aangeboden en het kind wordt met een 3-punts autogordel vastgezet. De rugleuning van deze stoelen is erg belangrijk omdat deze een bescherming biedt aan de zij van het hoofd en lichaam van je kind. Daarnaast is de rugleuning voorzien van een gordelgeleider die de gordel goed op het lichaam positioneert. Het gebruik van zitverhogers zonder rugleuning is sterk afgeraden omdat de gordel vaak niet goed zit.

Deze kinderzitjes zijn geschikt voor kinderen tot 135 cm of 12-jarige leeftijd. De stoeltjes zijn ontworpen om comfortabel te zijn voor de aangegeven gewichten. Daarnaast bieden ze de optimale bescherming in het geval van een ongeluk.

Kinderzitjes voor meerdere groepen

Als je een kinderzitje gaat kopen merk je al vrij snel dat er ook kinderzitjes aangeboden worden die in meerdere groepen vallen. De combinatie groepen die veel voorkomen zijn de combinaties 0/I, 0+/I en I/II/III. Deze stoeltjes zorgen ervoor dat je niet constant een nieuw stoeltje moet kopen als je kind ouder wordt. Kinderzitjes zijn namelijk vrij duur. De combinatie zitjes zijn dus geschikt voor de omschreven groepen en leveren optimale bescherming voor kinderen van deze leeftijd. Deze stoeltjes zijn misschien iets prijziger, maar nog altijd goedkoper vergeleken met 3 aparte stoeltjes kopen.

Het kiezen van het juiste kinderzitje

Het juiste kinderzitje kiezen kan soms lastig zijn. Er zijn aantal dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een kinderzitje. Als eerst zijn de groepen natuurlijk belangrijk. Deze groepen worden bepaald op gewicht, leeftijd en lichaamslengte. Op de website van de aanbieders wordt vaak aangegeven voor wie het zitje is geschikt door het gewicht en de lengte te benoemen. Op deze manier weet je zeker of het zitje geschikt is voor je kind. Daarnaast weet je ook direct dat je het goede stoeltje hebt.

De volgende stap is om na te kijken of het kinderzitje geschikt is voor je auto. Als je auto bezit over i-Size autostoelen kan je er van uit gaan dat elk i-Size zitje goed past. Is dit niet het geval? Dan kan het zo zijn dat je zitje te groot is voor de auto. Ga eerst na welke installatietechnieken er in je auto te vinden zijn. Heb je ISOFIX? Dan kan je een kinderstoeltje met ISOFIX gaan aanschaffen.

Via de website van de fabrikant kan je vaak vinden voor welk type auto’s de kinderzitjes zijn geschikt. Zo weet je precies of het zitje geschikt is voor je auto. Als je nog steeds twijfelt is het verstandig om naar een winkel te gaan en het kinderzitje uit te proberen in de auto. Zo weet je direct of het zitje past. Het voordeel hiervan is ook dat je direct kan zien of je kindje comfortabel zit in het zitje. Als het kinderzitje voldoet aan al deze aspecten weet je zeker dat je de komende jaren kan genieten van het kinderzitje.

Hoe kan je het kinderzitje op de juiste manier plaatsen

Het kinderzitje in de auto zetten kan aardig lastig zijn, afhankelijk van welke installatie methode je kan toepassen. Zo kunnen sommige zitjes vastgeklikt worden met een ISOFIX systeem, indien dit aanwezig is in de auto. Dit systeem bevat beugels tussen het zitvlak en de rugleuning. Deze beugels zijn verbonden met het chassis van de auto om ervoor te zorgen dat het zitje niet te veel beweegt tijdens een ongeval. De meeste kinderzitjes kan je gemakkelijk vastklikken aan dit systeem als het aanwezig is in de auto.

Een andere manier waarop kinderzitjes worden vastgemaakt is door de gordel te gebruiken. Deze methode is vaak iets lastiger en moet goed gecontroleerd worden om zeker te weten dat het zitje goed vastzit. Het is verstandig om eerst de gebruiksaanwijzing te controleren voordat je hier een poging aan gaat wagen, omdat je natuurlijk zeker wil weten dat het kind goed vast zit.

Het voordeel van een autostoeltje vastmaken met gordel is dat deze zitjes in vrijwel elke auto geplaatst kunnen worden. Als er geen ISOFIX-systeem aanwezig is kan je alsnog het stoeltje in de auto plaatsen. De stoeltjes zijn vaak wel minder veilig vergeleken met ISOFIX-aansluitingen. Door rekening te houden met al deze zaken kan je gemakkelijk het beste kinderzitje voor je auto vinden.